Ulusal Bilgileri Sızdıran Ve Kullananlar Yandı!
11 bakanlık adım attı. Coğrafi Veri Altyapısı Koordinasyon Kurulu kuruluyor. Türkiye`de ilk ve tek olacak bu kurum, Ulusal bilgileri sızdıranlara, verilmesinde sakınca görülen coğrafi veri, bilgi ve belgeleri izinsiz olarak veren ve kullananların başını yakacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Coğrafi Veri Altyapısı Koordinasyon Kurulu kuruyor. Kurul ülke genelinde, politik ve stratejik kararlar alabilecek.
Ulusal bilgileri sızdıranlara, verilmesinde sakınca görülen coğrafi veri, bilgi ve belgeleri izinsiz olarak veren ve kullananlara kurul, yüksek miktarlarda idari para cezası verebilecek. Beş yıl içinde bilgi verme işleminin tekrarı halinde ise bu ceza misli katında artırılacak.
11 BAKANLIK KARAR ALDI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başkanlığında, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı " Coğrafi Veri Altyapısı Koordinasyon Kurulu" oluşturacak.
Kurumların müsteşar seviyesinde temsil edileceği kurul her yıl şubat ve ağustos aylarında toplanacak. Ülke genelinde coğrafi veri ile ilgili politik ve stratejik kararların alınacağı Kurulda bunun yanında, coğrafi veri setleri üretilmesi, sağlanması ve yönetimine dair anlaşmazlıkları görüşüp karara bağlayacak.
Coğrafi bilgi sistemleri konusunda yönlendirici ve destekleyici çalışmalar yapacak olan Kurul, coğrafi veri üreten kurumlar arasında koordinasyon ve üretilen verilerin denetimini sağlayacak. Kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen bu verilerin ücreti yine kurul tarafından belirlenecek.
TÜRKİYE`DE İLK VE TEK OLACAK
Konuyla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bu çalışmanın Türkiye`de ilk ve tek olduğunu Türkiye`deki kurum ve şirketlerin üretmiş olduğu mekânsal verilerin tek bir merkezde toplanacağını belirtti.
Bakan Bayraktar, Coğrafi Veri Altyapısı Koordinasyon Kurulu ile bu verilerin denetiminin sağlanacağını, ülke genelinde politik ve stratejik öneme sahip kararların alınabileceğini belirterek, "Bu sayede kurum ve kuruluşlar kendilerine gerekli bir çok veriye anında zaman kaybı ve gereksiz bürokrasiye takılmadan tek tıkla sahip olarak olacak. Yatırımcı nerede nasıl yatırım yapacağını daha iyi görecek.
YABANCILARIN BİLGİ EDİNEBİLECEĞİ BİR SİSTEM
Sistemle Türkiye`deki kayıtlı tüm harita katmanlarına erişim sağlayabilecek. İmar Planları, ortafoto uçuş görüntüleri, göller, akarsular benzeri coğrafi katmanları sorgulayıp veriyi uygun formatlarda indirecek ya da internet üzerinden görüntüleyecek.
Tek bir arama penceresi üzerinden Türkiye`deki ilgili tüm veri üreticileri veri endeksleri taranacak ve istenilen veriler uygun bir şekilde kullanıcıya ulaştırılacak. Yerli ve yabancı kullanıcıların hizmetine de sunulacak bu portal ile yabancı yatırımcılar da, ülkemizde edinmek istediği taşınmaz ve planladığı yatırımlar ile ilgili istedikleri güncel ve doğru bilgilere erişim imkanı bulacak." diye konuştu.
SALT ÇOĞUNLUKLA KARAR ALACAK
Yılda iki kez toplanacak olan kurul salt çoğunlukla karar alacak. Oyların eşit olması halinde ise kurul başkanın oyu iki oy niteliğinde sayılacak. Kurul gerekli görülen alanlarda konun uzmanlarından çalışma grupları oluşturabilecek.
Kurulun aldığı kararlar oluşturduğu bilgilerin verilmesinde sakınca görülen coğrafi veriler ve bilgiler hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları, coğrafi bilgi sistemindeki veri ve bilgilerden ücretsiz olarak, gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişileri ise ücretli olarak faydalanacak.
SAKINCA GÖRÜLEN BİLGİLERİ PAYLAŞANLARA PARA CEZASI
Verilmesinde sakınca görülen coğrafi veri, bilgi ve belgeleri izinsiz olarak veren ve kullananlara kurul, yüksek miktarlarda idari para cezası verebilecek. Beş yıl içinde bilgi verme işleminin tekrarı halinde ise bu ceza misli katında artırılacak.