• DOLAR 34.166
  • EURO 38.218
  • ALTIN 2920.218
  • ...
Brezilya'da karbon emisyonu önlenemezse sel felaketleri artacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

The Guardian gazetesinin haberine göre, uluslararası bilim insanlarının oluşturduğu World Weather Attribution (WWA) grubu, son 1,5 yılda Brezilya'yı vuran dördüncü sel felaketinde insan etkisinin güçlü olduğunu doğruladı.

Bilim insanları, hava gözlemlerini bilgisayar simülasyonlarından elde edilen sonuçlarla birleştirerek sellerin 4 ve 10 günlük dönemlerini analiz etti. Araştırmacılar, insan kaynaklı iklim değişikliğinin aşırı yağışları 2 ila 3 kat daha olası ve yaklaşık yüzde 6 ila yüzde 9 daha yoğun hale getirdiğini buldu.

Arabalardan, fabrikalardan ve ormansızlaşmadan kaynaklanan emisyonların bir sonucu olarak dünyanın daha da ısınacağına işaret eden araştırmacılar, küresel ısınma artışının mevcut 1,2 derece seviyesinden 2 dereceye yükselmesi durumunda, Rio Grande do Sul eyaletindeki gibi bir sel felaketinin 1,3 ila 2,7 kat daha olası hale geleceğini tespit etti.

Araştırmacılar, gezegenin ısınmasına yol açan karbon emisyonları azaltılmadığı takdirde Brezilya’da 169 kişinin ölümüne yol açan büyük sel felaketlerinin gelecekte daha fazla yaygınlaşacağını belirtti.

İngiltere büyüklüğündeki eyaletin yüzde 90'ı selden etkilendi

Küresel ısınma, şiddetli yağmurların sıklığını ve yoğunluğunu artırmanın yanı sıra tropikal kuşağı daha güneye itti. Bu ise Brezilya'nın orta kesimi boyunca Antarktika'dan gelen soğuk hava dalgasını engelleyen bir duvar görevi gördü.

Sonuç olarak, bir zamanlar kuzeyde Santa Catarina'da daha yaygın olan sel baskınları artık güneydeki Rio Grande do Sul'da daha olası hale geldi. İngiltere büyüklüğünde bir alanı kapsayan eyaletin yüzde 90'ından fazlası selden etkilendi.

Ülkenin güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde 3 haftadır etkili olan yağışların yol açtığı sellerde 29 Mayıs itibarıyla 169 kişi ölmüştü. Eyalette 42 otoyol, köprüler ve caddeler sular altında kalmıştı.

Sellerin Brezilya'ya maliyetinin 1 milyar doları geçeceği tahmin ediliyor. Rio Grande do Sul eyaleti, Brezilya'da tahılın yüzde 90'ını üretiyor. Tarım arazilerinin zarar görmesi sebebiyle pirinç ve süt ürünleri fiyatlarının artacağı öngörülüyor./ AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir