• DOLAR 32.883
  • EURO 35.182
  • ALTIN 2450.326
  • ...
Malatya'da "Deprem ve ruh Sağlığı Çalıştayı" düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Malatya Turgut Özal Üniversitesi ile 7 Aralık Kilis Üniversitesi tarafından "Deprem ve Ruh Sağlığı Stresle Başa Çıkma ve Toplumsal Dayanışma Çalıştayı" düzenlendi.

Turgut Özal Üniversitesi Battalgazi Konferans Salonunda düzenlenen çalıştay'da; Vali Ersin Yazıcı, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof.  Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun ve Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Zeynep Sağır konuşmacı olarak yer aldı.

"6 Şubat'tan beri vatandaşlarımıza psikolojik destek vermekteyiz"

Depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyerek konuşmasına başlayan Vali Ersin Yazıcı, "Deprem bölgesindeki vatandaşlara güzel bir toplum oluşturabilmek için Turgut Özal Üniversitesi ile 7 Aralık Kilis Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği Deprem ve Ruh Sağlığı, Stresle Başa Çıkma ve Toplumsal Dayanışma Çalıştay programında bir aradayız. Depremde kaybettiklerimizle beraber inancımız gereği yaşamaya devam etmekteyiz. Bu süreçte depremle birlikte hafızalar da kötü anılar ve travmalarla başa çıkmak zor ve unutmak kolay değildir. Bu yüzden kişiye özel destek ve çalışmalar şarttır. Bu anlamda 6 Şubat'tan itibaren bir yandan enkaz kaldırma çalışmalarını sürdürürken diğer yandan vatandaşlarımıza psikolojik destek vermekteyiz" ifadelerini kullandı.

"Çarşı merkezini fiziksel anlamda ayağa kaldırdığımızda, psikolojik olarak vatandaşlarımız daha iyi olacaktır"

Konteyner kentlerde halâ yaşayan vatandaşların olduğunu ve başta çocuklar olmak üzere bütün vatandaşlara her türlü desteği sunmaya gayret ettiklerini kaydeden Vali Yazıcı, "Depremin ne demek olduğunu bilen biri olarak, Malatya ilinde bulunmaktan ve hizmet etmekten mutluyum. Kalıcı konutları imar etmekle kalmayıp, devletimizin desteğiyle şehirlerimizi yeniden imar ediyoruz. Göreve geldiğimde yüzde 15 oranında gerçekleştirilen yıkımları, şu an itibariyle yüzde 98 oranına yükselterek hayalet binaları ortadan kaldırıp, vatandaşlarımızın hafızasında oluşan kötü anıları silmeye çalışıyoruz. Çarşı merkezi fiziksel anlamda ayağa kaldırdığımızda, psikolojik olarak vatandaşlarımız daha iyi olacaktır. Travmaların atlatılabilmesi sadece binaların yıkılması ve onarılması ile değil, aynı zamanda başta çocuklarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımıza vereceğimiz psikolojik desteklerle mümkündür. Bizler travmalara yönelik bilimsel olarak bu tarz çalışmaları yapmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"Çocukların kendilerini normal hissetmeleri bizler için çok önemlidir"

Yazıcı son olarak, "Öğretmenlerimize de 6 Şubat'tan önce okullarımızda eğlence, spor, kültür ve sanatla ilgili neler yapılıyorsa aynı şekilde deprem sonrası da devam edilmesi yönünde talimat verdim. Çünkü sosyal etkinliklerle çocukların kendilerini normal hissetmeleri bizler için çok önemlidir" dedi.

Moderatörlüğünü Vali Yardımcısı Osman Kural’ın yaptığı birinci oturum; "Deprem Sonrası Karşılaşılan Güçlükler ve Mevcut Durum" üzerine gerçekleştirildi. İkinci oturum ise Moderatör Prof. Dr. Halil Aldemir’in yönetiminde "Deprem Sonrası Tespit Edilen Sorunlara Yönelik Çözüm Önerileri" üzerine gerçekleşti.

Çalıştay, Moderatör Prof. Dr. İlhan Erdem’in değerlendirme oturumunun ardından sona erdi. 

Programa; Vali Ersin Yazıcı, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Dr. İbrahim Altan, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Recep Bentli, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, Vali Yardımcısı Osman Kural, İlçe Belediye Başkanları, kurum müdürleri, STK temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir