• DOLAR 32.883
  • EURO 35.182
  • ALTIN 2450.326
  • ...
Kuveyt, Mübarek El-Kebir liman projesini tamamlayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çinli bir heyet Kuveyt’e giderek Mübarek El-Kebir limanının inşası ve diğer projelerle ilgili "derinlemesine saha ve teknik görüşmeler" yapmak üzere Kuveytli yetkililerle bir araya geldi.

Bu adım, inşaatın tamamlanmadan durdurulmasından yaklaşık 10 yıl sonra geldi. Kuveyt'in projeyi canlandırma arzusu, Irak'ın bölgede ticareti canlandırmak için 17 milyar dolarlık bir kara ve demiryolu ağı inşa etmeye yönelik iddialı bir proje başlatmasıyla harekete geçti.

Liman planının yeniden canlandırılması, Kuveyt Emiri'nin milletvekilleri ve bakanlar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle duraklayan projeleri ilerletmek için parlamentonun askıya alınmasını kullanmayı planladığını gösteriyor.

Limanın başlangıçta hizmet vermesi planlanan Suriye ve İran ekonomilerinin savaş ve yaptırımlardan etkilenmesi, bu ülkelerle kurulacak herhangi bir ticaret koridorunun faydalarını sınırlıyor.

Kuveyt stratejik planlamasını kuzeyde ticarete dayalı kalkınmayı teşvik edecek bir liman ve şehir projesine odaklıyor ayrıca Kuzey Körfez'de egemenliğini tesis etmeyi umuyor ancak Irak'la denizcilik sorunu çözülmezse bu mümkün olmayacak.

Mübarek El Kebir limanı, Bağdat'ın Kuveyt'e Hor Abdullah koridoru üzerinden erişim sağlayan bir denizcilik anlaşmasını iptal ederek iki ülke arasında anlaşmazlığa neden olduğu yakındaki Irak limanı Fav ile doğrudan rekabet halinde.

Nisan 2011'de Kuveyt, Bubiyan Adası'nda 2016 yılında tamamlanması planlanan 1,1 milyar dolarlık Mübarek el-Kebir limanının temelini attı. Mega proje ilk olarak 2007 yılında duyurulmuştu ancak çeşitli sebeplerden dolayı durdurulmuştu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir