• DOLAR 32.992
  • EURO 35.334
  • ALTIN 2462.14
  • ...
İstanbul'a kurbanlık hayvan girişi başladı: Hayvanlar tek tek kontrol ediliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Türkiye'nin birçok noktasından çıkan kurbanlıklar İstanbul'a gelmeye başladı. İstanbul'a gece yarısından itibaren gelen kurbanlık yüklü TIR ve kamyonlar, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince tek tek kontrol edildi.

Gece yarısı itibarıyla ilk kurbanlıklar İstanbul'a getirilirken, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Kuzey Marmara Otoyolu Riva mevkiinde bulunan Canlı Hayvan Sevk Kontrol Noktası'nda denetim gerçekleştirdi.

Gerçekleştirilen denetimlerde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı veteriner hekimler, kurbanlıkların olduğu kamyon ve TIR'ları tek tek kontrol etti.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca da denetim noktasında basın mensuplarına açıklamalara bulundu.

“Kurbanlıkla ilgili herhangi bir sıkıntı yok”

İstanbul’a kurbanlık girişlerinin başladığını belirten Karaca, “Saat 18.00 itibariyle sistemden çektiğimiz rapor bilgilerine göre 28 bin adet yolda. Geçen yıl 76 bin büyükbaş, 93 bin civarında da küçükbaş hayvan kesildi; yine aynı sayıları bekliyoruz. Bakanlığımız da açıkladı, kurbanlıkla ilgili herhangi bir sıkıntı yok; hayvan sayılarımız yeterlidir. Yol kontrollerimizi kurban döneminde hayvan hastalıkları ve zararlarının bulaşma riskinden dolayı özellikle daha sıkılaştırıyoruz. 1 Haziran öncesi kaçak girişleri önlemek adına zaten nöbetlerimiz başlamıştı. Bu çerçevede 23 adet araçta 325 büyükbaş, 823 küçükbaş hayvan yakalanarak 2 milyon 600 bin lira civarında idari para cezası uygulanarak Tuzla Karantina Bölgesi’ne alındı.” dedi.

Hayvan kontrolünün aşamaları

Karaca, “Şu an burada bulunan hayvanlar gelirken bağlı bulundukları il ve ilçe tarım müdürlüklerine giderek sağlık kontrolünden geçerler, aşıları kontrol edilir akabinde de veteriner sağlık raporuna dönüştürülür. Veteriner sağlık raporu sistemden çıkar ve sistemden çıkışı yaptıklarında biz de görürüz. Bilindiği gibi 2017 yılında Dünya Veterinerler Teşkilatının yapmış olduğu oylamayla İstanbul’un Avrupa Yakası’ndan itibaren Trakya Bölgemiz şap hastalığından ari bölge ilan edildi. Bu tarafa geçmek için de hayvanların belli şartları sağlaması lazım. Nedir bunlar? Karantinaya alınıp kan analizlerinin yapılması lazım. Kan analizleri yapılmış, araçtaki hayvanlarla rapordaki hayvanlar birbiri ile uyumlu mu, herhangi bir sağlık problemi var mı bunların tamamı kontrol edildikten sonra karşıya geçiyor.” şeklinde konuştu.

İstanbul’da bir taraftan da kurban satış ve kesim yerlerinin hazırlıklarının yapıldığını dile getiren Karaca, “Valiliğimizce belirlenen 423 adet satış, 788 adette kesim yerinin izinleri verildi. Vatandaşlarımıza şunu mutlaka söylüyoruz; hayvanları izinli yerden alarak izinli yerde ehil kişilere kestirmeleri lazım.” diye konuştu.

“Hayvanların hepsini tek tek kontrol ediyorlar”

Çankırı’dan büyükbaş hayvan getiren vatandaşlardan Kerim Şahan, “Toplamda 51 tane büyükbaş kurbanlık hayvan getirdik, Alibeyköy Kurban Pazarı’na gidiyoruz. Hayvanların hepsini tek tek kontrol ediyorlar; küpe numaralarına bakılıyor. Buradan eksik evrak zaten geçirilmiyor. 2 ay öncesinden hayvanların kan örnekleri alınıyor, buraya gelen hayvanların hepsi şu anda sağlıklı hayvanlar. Sıkıntılı hayvan yok, olsa da geçiremeyiz çünkü hastalıklı hayvana sevk vermezler. İnşallah umduğumuzu buluruz, herkes bir umut dünyası umut ederek yola çıktık. İnşallah hayvanlarımızı satarak gitmeyi düşünüyoruz.” diye belirtti.

Samsun’dan kurbanlık getiren Abdullah Keleş ise “27 adet büyükbaş kurbanlık hayvan getirdim. 13 saattir yoldayım. İstanbul’un durumu bu sene beklentilerimizi belirleyecek.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir