• DOLAR 32.553
  • EURO 35.224
  • ALTIN 2472.259
  • ...
Tarihte Bugün: 1 Haziran
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Oktay Gündüz

1453: İstanbul’un fethinden sonra Roma İmparatorluğu’nun en büyük kilisesi olan Ayasofya, fethin bir nişanesi olarak camiye çevrildi ve ilk Cuma Namazı Akşemseddin tarafından kıldırıldı. Bu durum Avrupa Hristiyan dünyasının, yüzyıllarca kin ve nefret ateşiyle kıvranmasına yol açmış, öyle ki onların nezaretinde kurulan Cumhuriyet’ten ilk istekleri Ayasofya’nın tekrar kiliseye çevrilmesi olmuştur. Nitekim Ayasofya Camii, ibadete kapanmış ve müze adı altında, birçoğu Avrupalı olan turistlerin ziyaretine ve kullanımına açılmıştır. (Ayasofya, fethin bir nişanesi olarak camiye çevrildi)
 
1930: Resmi ve özel bütün kurumlarda Arapça harflerin kullanılış izni sona erdi. (Arapça harflerin kullanılması yasaklandı)

1946: Varto'da meydana gelen depremde 833 kişi hayatını kaybetti. (Varto'da büyük deprem)

1952: Berlin, bir kısmı Doğu Almanya’da diğeri Batı Almanya’da kalmak üzere ikiye bölündü. (Berlin ikiye bölündü.)

1981: Milli Güvenlik Konseyi tarafından yayınlanan bir bildiri ile siyasi partilerin eski yöneticilerinin demeç vermeleri ve yazı yazmaları yasaklandı. Aynı bildiriyle, eski politikacıları övme, yerme ve eleştirme de yasaklandı. (Siyasi partilerin eski yöneticilerine yasak)
 
1985: 21 yıllık kazının sonucunda, Diyarbakır Ergani yakınlarında, yaklaşık 9 bin yıl öncesine ait içinde insan kafatası bulunan bir yapı bulundu.  (9 bin yıl öncesine ait yapı bulundu)
 
2005: 79 yıldır yürürlükte olan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu, yerini 5237 sayılı TCK’ya bıraktı. (79 yıl yürürlükte olan TCK değişti) 

2014: Suriye’deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın liderlerinden Prof. Dr. Münir Muhammed Gadban hayatını kaybetti… (Prof. Dr. Münir Muhammed Gadban vefat etti)

2020: HÜDA PAR SİİRT MERKEZ İLÇE BAŞKANI RECEP IŞIKTAŞ, KOVİD-19 TEDAVİSİ GÖRDÜĞÜ HASTANEDE HAYATINI KAYBETTİ. IŞIKTAŞ, AİLESİNİN VE SEVENLERİNİN GÖZYAŞLARI ARASINDA TOPRAĞA VERİLDİ. (IŞIKTAŞ'A HÜZÜNLÜ VEDA)

 2020: TÜRKİYE KORONOVİRÜS İLE MÜCADELEDE TEDBİRLİ, KISITLAMALI DÖNEMDEN YENİ BİR DÖNEME GEÇTİ. YENİ NORMAL OLARAK İFADE EDİLEN BU DÖNEMDE BİRÇOK ALANDA GETİRİLEN KISITLAMALAR KALDIRILDI. SALGIN DÖNEMİDE ŞEHİRLER ARASI SEYAHAT KISITLAMASI DA GETİRİLMİŞTİ. 1 HAZİRAN İTİBARİYLE BAŞAYAN YENİ NORMALDE SEYAHAT KISITLAMALARI KALDIRILDI. YASAĞIN SONA ERMESİ SONRASINDA TÜRKİYE’NİN BİRÇOK İLİNDE OTOGARLARDA YOĞUNLUK OLUŞTU. OLUŞAN YOĞUNLUKLA BİRLİKTE YOLLARDA TIKANMALAR MEYDANA GELDİ. (SEYAHATLERDE KISITLAMA SONA ERDİ)

Bu haberler de ilginizi çekebilir