• DOLAR 32.848
  • EURO 35.335
  • ALTIN 2497.236
  • ...
Ukrayna ile İskandinav ülkeleri arasında güvenlik anlaşmaları imzalandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İskandinav- Ukrayna Zirvesi için geldiği İsveç'te, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile görüştü.

Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, İsveç'in Ukrayna'ya 2024-2026 yılları arasında yaklaşık 2,38 milyar dolar yardım sağlayacağı, bu yardımın 10 yıl süreyle artarak devam edeceği ve İsveç ile Ukrayna'nın Archer topçu sistemleri ve savaş araçlarını ortaklaşa üretmenin yollarını ele aldığı belirtildi.

Zelenskiy ile İzlanda Başbakanı Bjarni Benediktsson arasında imzalanan uzun vadeli güvenlik anlaşmasına göre İzlanda, 2024'ten 2028'e kadar Ukrayna'ya yılda yaklaşık 30 milyon dolar yardımda bulunacak. İskandinav ülkesi, savunma teçhizatının satın alınması ile tedarikinin finanse edilmesine yardımcı olacak ve Ukrayna'nın savunma endüstrisi ile işbirliği yapacak.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Stoere ile Zelenskiy arasında imzalanan ikili güvenlik anlaşmasının ardından yapılan açıklamaya göre ise, Norveç Ukrayna'ya en az 1,3 milyar dolar askeri yardım taahhüdünde bulundu ve Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı göndermeyi kabul etti.

Norveç'in ayrıca Karadeniz ve Azak Denizi'nde denizcilik yeteneklerini geliştirmesi için Ukrayna'ya yardımcı olacağı ve ilgili ekipman ile eğitim de dahil olmak üzere NASAMS hava savunma sistemlerini sağlamaya devam edeceği, Ukrayna'ya ekonomik ve insani destek sağlayacağı, NATO hedeflerini destekleyeceği ifade edildi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir