• DOLAR 32.781
  • EURO 35.194
  • ALTIN 2446.683
  • ...
Batman'da arpa ve mercimek hasadı başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sonbahar döneminde mercimek ve arpa eken çiftçiler, ürünlerini hasat etmeye başladı. Yağışların iyi olmasıyla birlikte arpa ve mercimek veriminden memnun olan çiftçilerin gözü, açıklanacak fiyatta.

Kuru arazide arpada dönüm başı 550-600 kilogram, mercimekte ise dönüm başı en az 180 kilogram ürün beklediklerini ifade eden çiftçiler, yeni mahsul için en az yüzde 50 fiyat artışı olmasını bekliyor.

Bin bir zahmetle ektikleri arpa ve mercimek tarlalarının hasadını yapmaya başladıklarını İLKHA'a mikrofonuna anlatan çiftçiler, yetkililere seslenerek; verdikleri emeklerin göz önüne alınarak arpa, mercimek ve buğday fiyatlarının belirlenmesini istedi.

"Arpadan iyi bir verim gelmesini bekliyoruz"

Çiftçilikle beraber biçerdöver işiyle uğraştıklarını belirten çiftçi Yahya Eren, bu sene yağışların iyi olmasından dolayı kuru arazide dönüm başı en az 550-600 kilogram arpa beklediklerini söyledi.

Eren, "Şu anda arpa hasadını yapıyoruz. Kasım ayının ortalarında arpa tohumunu ekmiştik. Ardından aralıklarla vakti geldikçe ilaçlama, gübre ve bazı işlemlerden geçiriyoruz. Bu sene arpadan iyi bir verim gelmesini bekliyoruz. Kuru arazide dönümde en az 550-600 kilo bekliyoruz. Bu sene yağışlar iyi olduğu için ürün kalitesi iyidir. Geçen sene tonu 7 ila 7 bin 500 lira arasındaydı bu sene ise 10 bin liranın üstünde olmasını bekliyoruz. Her şeye yüzde 100-200 zam geldiğine göre bizler de artan maliyetlerimize karşı arpa, buğday ve mercimekte en az yüzde 50 bir fiyat artışı bekliyoruz ki masraflarımızı karşılayabilelim." ifadelerini kullandı.

"Tek isteğimiz emeklerimizin göz ardı edilmemesi"

Mercimek hasadına başladıklarını söyleyen çiftçi Yakup Eren ise tek isteklerinin tarlada bin bir zahmet verdikleri emeklerinin boşa gitmemesi olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Yaklaşık 20 farklı yerde toplamda 650 dönüme yakın mercimek ektik ve yaklaşık 6 ay içerisinde bu tarlalar 10 işlemden geçiyor. Şimdi ise hasadını yapmaya başladık. Verim tam net belli değil ama inşallah dönüm başı ortalama 180 kilogram olmasını bekliyoruz. Geçen sene mercimeğin kilogram fiyatı 15 liraydı bu sene ise 20 liranın üstünde olmasını bekliyoruz. Tek isteğimiz tarlada bin bir zahmet verdiğimiz bu emeğin boşa gitmemesidir. Yetkililere sesleniyoruz; lütfen çiftçi haklarını savunsunlar ve göz ardı etmesinler. Her şeye gelen yüzde 200-300 zammı biz istemiyoruz. Tek isteğimiz en az yüzde 50 gibi bir fiyat artışıdır." (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir