• DOLAR 32.593
  • EURO 35.074
  • ALTIN 2438.06
  • ...
Çin, Ukrayna konulu barış konferansına katılmayı reddetti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, bu toplantının düzenlenmesinin hala Çin'in şartlarının ve uluslararası toplumun beklentilerinin altında kaldığını, Çin'in katılımını zorlaştırdığını söyledi.

Reuters'in bilgi sahibi kaynaklardan aktardığına göre Çin konferansa katılmayacağını doğruladı ve Rusya ile Ukrayna'nın katılımı da dahil olmak üzere katılım koşulları yerine getirilmediği için daveti reddetti.

Bir kaynak Çin'in bu hafta diplomatlara konferansın hem Rusya hem de Ukrayna tarafından tanınması, her iki tarafın da eşit katılımının sağlanması, tüm önerilerin adil bir şekilde tartışılması gibi karşılanmamış koşullar hakkında bilgi verdiğini söyledi.

İsviçre hükümeti, Ukrayna'da bir barış sürecinin önünü açacağını umduğu 15-16 Haziran'daki zirveye dünyanın dört bir yanından geniş katılım bekliyor.

Çinli bir askeri sözcü, Çin Savunma Bakanı Dong Jun'un Singapur'da yaptıkları görüşmede ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin'e Pekin'in Ukrayna'daki savaşın hiçbir tarafına askeri destek sağlamadığı konusunda güvence verdiğini söyledi.

Perşembe günü erken saatlerde Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Çin'in Rusya ve Ukrayna'nın katılabileceği bir barış konferansı düzenleyebileceğini söyledi.

Rusya ile yakın ilişkileri olan ve Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşı eleştirmekte isteksiz davranan Çin, daha önce çatışmada arabuluculuk yapmayı teklif etmişti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir