• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.89
  • ...
İstanbul Kurban Bayramı’na hazır: Hiçbir problem yok, yeterince hayvan olacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul’da Kurban Bayramı’na sayılı günler kala vatandaşların güvenli ve sağlıklı bir şekilde kurban kesme vecibelerini getirebilmesi için büyük bir hazırlık yapılıyor. Mega kentin farklı ilçelerinde kurbanlık satış yerleri kurulurken, her türlü denetimin sağlanması için çalışmalar sürüyor.

Türkiye'nin en çok kurbanlık hayvan satılan ili İstanbul'da getirilmek istenen kurbanlıkların girişine resmi olarak henüz izin verilmiyor. İstanbul genelinde bu geceden itibaren kurban hayvanlarının geçişine izin verilecek.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, büyük bir planlamanın yapıldığı mega kentteki hazırlıkları ve çalışmaları İLKHA muhabirine değerlendirdi.

İstanbul’da hazırlıklar ne aşamada?

İstanbullu halkın Kurban Bayramı güzel bir şekilde geçirmesi için çalışma başlattıklarını ifade eden Karaca, “1 Haziran itibariyle girişler başlayacak fakat daha öncesinde İl Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu ve Kurban Hizmetleri Komisyonu marifetiyle satış ve kesim yerlerinin belirlenmesi çalışmalarıyla başladık. İl ve ilçe kurban hizmetleri komisyon kararları alındı. Buraların belirlenmesinde il, ilçe tarım orman müdürlüğündeki veteriner hekimler, belediyedeki veteriner hekimler, ilgili birimlerle beraber satış ve kesim yerdeki asgari ve teknik hijyenik şartlar kontrol edildikten sonra izin veriliyor. İstanbul’da geçen yıl 76 bin büyükbaş, 95 bin civarında küçükbaş hayvan kesimi gerçekleşti. Bunların hepsinin hızlı bir şekilde kesimi için mevcut mezbahane kapasitesi tabii ki yetersiz bunun için geçici kurban satış ve kesim yerlerini oluşturduk. Geçen yıl 282 adet satış yeri, 489 adet de sadece kesim yeri vardı. Buralarda öncelikle arkadaşların uygunluklarına baktı; bir satış yerinde bulunması gereken çadırlar, sosyal donatılar, hayvanların kalacağı yerler, hayvan sahiplerinin kalacağı yerler, hastalık veya herhangi bir şeye karşı alınan önlemler çerçevesinde karantina çadırları var mı yok mu veya etrafı çevrili mi bunların tamamını kontrol ettikten sonra puanlama yöntemiyle buraların izinlendirmelerini gerçekleştirdik.” dedi.  

Önceden gelmesi muhtemel kaçak hayvan hareketlerini önlemek maksadıyla yol kontrollerini sıkılaştırdıklarını belirten Karaca, “Riva Hayvan Sevk Kontrol noktasında, Mecidiye Gişelerinde, Mehmetçik Tesislerinde, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde, Boğaziçi Köprüsü, tünel ve deniz yoluyla olan kısımlarda tüm önlemlerimizi aldık. Kolluk kuvvetlerimize beraber bu çerçevede de kaçak, belgesiz veyahut kurbanlık olarak gelmiş ama erken gelmiş 21 tırda hayvan yakalandı. Bunları Tuzla’daki karantina merkezlerimizi aldık. Orada gerekli menşei araştırmalarını yaptık, karşıya geçmeleri durumunda da direkt kesime sevk ediyoruz zaten.” şeklinde konuştu.

“Kurbanlık kesiminin valilikçe izinlendirilmiş kesim yerlerinde ve ehil kişilere yaptırmaları lazım”

Vatandaşlara kurbanlık alımı ile ilgili önemli hususlarda hatırlatmada bulunan Karaca, “Mutlaka kurbanlarını izinli satış yerlerinden alsınlar ve oraya astığımız ilanları okusunlar. Mesela çarpı işaretiyle işaretli olan hayvanlar yaş veya herhangi bir durumundan dolayı kurban vasfına uygun değildir. Kurbanlık kesiminin valilikçe izinlendirilmiş kesim yerlerinde ve ehil kişilere yaptırmaları lazım. Bu konu çok önemlidir çünkü yine yaz ayına geliyoruz mesela hayvan kesildikten sonra 6 dakika içerisinde iç organlarının çıkartılması lazım; bunu da ehil kişiler bilir. Çok beklettiğinizde içerideki mikroorganizma yayılır; etler bizim için ne kadar kıymetliyse zararlı mikroorganizmalar için de o kadar kıymetlidir. Bir an evvel eti hızlı ve küçük parçalar halinde bir şekilde parçalayıp araçta çok gezdirmeden… Önce bir serecekler, dinlendirecekler arkasından küçük parçalar halinde dolaba yerleştirip ondan sonra tatile veya herhangi bir yere ziyarete gitmeleri lazım.” şeklinde konuştu.

“Bu yıl 75-80 bin bandında büyükbaş, 90-110 bin belki de 120 bin bandında küçükbaş kesimi bekliyoruz”

İstanbul için bu yıl beklenen kurbanlık rakamı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Karaca, “Bu sene de geçmiş yıllardaki gibi bazı spekülatif söylemler; hiçbir problem yok, yeterince hayvan olacak. Bu sene geçen yılki rakamların aşağı yukarı aynısı olacağını tahmin olacağını tahmin ediyoruz. Zaten 3-4 yıldır aynı standartta gidiyor. Bu sene az olacak diyorlar ama aşağı yukarı aynı sayıda hayvanın kesildiğine şahit olacağız. 75-80 bin bandında büyükbaş, 90-110 bin belki de 120 bine kadar çıkabilir küçükbaş hayvan kesimi bekliyoruz. Çünkü küçükbaşın fiyatı büyükbaşa göre uygun olduğu için bu artabilir. Biz bütün hazırlıklarımızı yaptık ama vatandaşlarımız izinli satış yerlerinden alıp izinli kesim yerlerinde kestirmeye dikkat etsinler.” değerlendirmesinde bulundu.

“Bakanlığın ‘Tarım Cebimde’ dijital uygulamasını mutlaka tavsiye ediyoruz”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Tarım Cebimde” adlı dijital uygulaması olduğunu hatırlatan Karaca, “Bu uygulamaya girdiklerinde hayvanlarla ilgili olan kısma girip hayvansal üretim kısmından küpe sorgulaması yapıldığında hayvanla ilgili olarak bütün bilgiler burada dökülür. Hem büyükbaş hem küçükbaş için sorgulama yapabilirler. Bunu mutlaka tavsiye ediyoruz. Etlerinde herhangi bir bozulma ve sıkıntı gördüklerinde de il, ilçe tarım müdürlüklerimiz görevde ayrıca Alo 174 Gıda Hattı’nı da arayabilirler.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir