• DOLAR 32.608
  • EURO 35.097
  • ALTIN 2437.004
  • ...
İran, cumhurbaşkanlığı seçimi için kayıtlara başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bakanlığın internet sitesinde yayınlanan açıklamaya göre, kayıt süreci 3 Haziran'a kadar beş gün sürecek ve aday olmak isteyenlerin Tahran'daki İran İçişleri Bakanlığı'na gelerek kayıtlarını teslim etmeleri gerekiyor.

Vahidi, yaptığı açıklamada, 4 Haziran'dan itibaren inceleme sürecinin 7 gün süreceğini, sonrasında nitelikli adaylara seçim kampanyalarını yürütmek için 14 gün süre tanınacağını belirtti.

Seçimin 28 Haziran'da yapılması planlanıyor.

İran Seçim Merkezi, geçtiğimiz Pazar günü adaylık için gerekli şartları ve nitelikleri belirten bir bildiri yayınladı. Adayların 40 ila 75 yaşları arasında olması, İran kökenli ve ülke vatandaşı olması, iyi bir geçmişe ve itibara sahip olması gerekiyor. Adayların ayrıca İran'ın ilkelerine ve resmi dini İslam'a da bağlı kalmaları gerekiyor.

Öte yandan adayların en az yüksek lisans derecesine sahip olmaları ve üst düzey resmi, devlet, idari veya askeri pozisyonlarda en az dört yıllık deneyime sahip olmaları gerekiyor. Adaylara sağlık durumlarının iyi olması ve başkanlık görevlerini yerine getirmek için gerekli yeteneklere sahip olma şartı da aranıyor.

14. cumhurbaşkanlığı seçimi başlangıçta 2025 için planlanmıştı ancak Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi ve beraberindekilerin 19 Mayıs'ta kuzeybatıdaki Doğu Azerbaycan eyaletinde bir helikopter kazasında beklenmedik ölümü nedeniyle daha erken bir tarihe alındı.

İran Anayasası'nın 131. maddesine göre, cumhurbaşkanının görevlerini yerine getirememesi durumunda, birinci başkan yardımcısı yürütme görevini üstleniyor. Şu anda Muhammed Muhbir olan geçici cumhurbaşkanının en fazla 50 gün içinde yeni bir başkanlık seçimi düzenlemesi gerekiyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir