• DOLAR 32.847
  • EURO 35.321
  • ALTIN 2495.768
  • ...
Bilim insanları, sakinleştiren üç besini açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Aggression and Violent Behavior adlı hakemli dergide yakın zamanda yayımlanan bir araştırmada omega-3'ün öfkeli davranışları azaltabileceği bulundu.

1996'dan 2024'e kadar yapılan 29 araştırmayı inceleyen bilim insanları, toplamda 3 bin 918 kişinin verisini analiz etti. Katılımcıların en az yarısı çocuktu fakat ortalama yaşları 21'di.

Çalışmada öfke duygusundan ziyade agresif davranışlara odaklanıldı. Yaklaşık 16 hafta boyunca omega-3 takviyesi alan katılımcıların yaş, cinsiyet ve psikolojik tanı fark etmeksizin agresif davranışlarının ortalama yüzde 30 azaldığı kaydedildi.

Makalenin başyazarı Adrian Raine "Toplum, klinik ya da ceza adaleti sistemi fark etmeksizin, saldırganlığı azaltmak için omega-3 takviyesinin uygulanmasının zamanının geldiğini düşünüyorum" diyor.

Daha önceki çalışmalarda agresif veya saldırgan davranışların arkasında bilişsel etmenlerin yatabileceği bulunmuştu. Araştırmacılar, beyin yapısında önemli bir rol oynadığı bilinen omega-3'ün bu şekilde öfkeli davranışları azaltabildiğini düşünüyor.

Öte yandan saldırgan davranışlarda kısa süreli bir azalma gözlemlediklerini belirten araştırma ekibi, bu besinin uzun vadeli etkileri üzerine daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguluyor.

Bilim insanları yine de omega-3'ün, psikolojik ve psikiyatrik tedavilerde kullanılabileceğini düşünüyor:

Omega-3 takviyesinin, ister psikolojik (bilişsel davranışçı terapi gibi) ister farmakolojik (örneğin antipsikotik ilaç risperidon) olsun, diğer müdahalelere ek olarak düşünülmesi ve başkalarına bakanların omega-3 takviyesinin potansiyel faydaları hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini savunuyoruz.

Independent Türkçe, New Atlas, Daily Mail, Aggression and Violent Behavior, Healthline

Bu haberler de ilginizi çekebilir