• DOLAR 32.543
  • EURO 35.242
  • ALTIN 2466.107
  • ...
İşgal rejimi, UNRWA'nın ayrıcalık ve dokunulmazlıklarını kaldıran yasayı onayladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Filistin Enformasyon Merkezine göre Knesset, "Genel kurul, dün BM'yle ilgili Dokunulmazlık ve Ayrıcalıklar Kararnamesi'nden UNRWA'ya özel olanların çıkarılması amacıyla 2024 yılı itibariyle değişiklik yapılması önerisini ilk okumada onayladı" açıklamasını yaptı.

Knesset'in 120 üyesinden oylamaya katılanlar arasında 58 kişi tasarı lehine, 6 kişi ise aleyhine oy kullandı.

Knesset, tasarının, 1947 tarihli BM Dokunulmazlık ve Ayrıcalıklar Kararnamesi'nin UNRWA'ya, elemanlarına veya onun adına çalışan kişilere uygulanamayacağına dair içeriğe sahip olduğunu açıkladı.

Tasarı ayrıca Dışişleri bakanının bu dokunulmazlığı sağlayan yasal düzenlemeyi iptal etmesini öngörüyor.

UNRWA'nın sahip olduğu dokunulmazlık ve ayrıcalıklar arasında "yargı dokunulmazlığı, arşivlerin ve ofislerin dokunulmazlığı, vergi ve emlak vergisinden muafiyet veya indirim, ithalat veya ihracat yasağından muafiyet ve gelir vergisinden muafiyet" bulunuyor.

Yasa tasarısı, "UNRWA ve çalışanlarının 7 Ekim'deki 'Aksa Tufanı' saldırılarına katkıda bulunduklarını ve ajansın eğitim biriminin terörü ve nefreti desteklediğini" iddia ediyor. Oysa işgal rejimi şimdiye kadar bu iddiasını ispata yetecek bir delil ortaya koyabilmiş değil.

Tasarıya göre, UNRWA artık BM Dokunulmazlık ve Ayrıcalıklar Kararnamesi'nin sağladığı ayrıcalıkların hiçbirinden yararlanamayacak.

Merkezi Doğu Kudüs'teki Şeyh Cerrah Mahallesi'nde bulunan UNRWA, işgalin iddialarını reddediyor ve tarafsız kalmaya çalıştığını, kendisinin mültecileri desteklemeye odaklandığını belirtiyor.

BM'nin UNRWA'yı sürdürme ısrarına karşılık işgal, bu teşkilatın kapatılmasını ve işinin başka kurumlara devredilmesini istiyor. İşgal rejiminin bundaki amacı ise Filistin mülteciler davasını tamamen gündemden çıkarmak.

UNRWA, 1949 yılında BM tarafından kuruldu ve Filistinli mülteciler meselesine adil ve nihai bir çözüm bulunana kadar Ürdün, Suriye, Lübnan, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde mültecilere yardım ve koruma sağlamakla görevlendirildi.  (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir