• DOLAR 32.683
  • EURO 35.245
  • ALTIN 2443.411
  • ...
Tarihte Bugün: 30 Mayıs
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 1453: Fatih Sultan Mehmet, Hızır Bey'i (Çelebi) İstanbul'a ilk belediye başkanı olarak atadı.
 
1453: Günümüzdeki adıyla İstanbul Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinin ertesi günü kuruldu.
 
1740: Osmanlı Devleti, Fransa ile imtiyaz kapitülasyon antlaşması yaptı.
 
1876: Osmanlı Padişahı Abdülaziz, bilekleri kesilerek ölmüş olarak bulundu. Doktorlar tarafından intihar ettiğine karar verilmişse de yaygın kanı öldürüldüğü yönündedir. Yerine Neo-Osmanlıcılarla anlaşarak kendisini tahttan indiren yeğeni Murat geçti.
 
1913: I. Balkan Savaşı sona erdi. Bulgaristan Krallığı, Sırbistan Krallığı, Yunanistan Krallığı ve Karadağ Krallığı'ndan oluşan Balkan Birliğinin Osmanlı Devleti'ne karşı giriştiği savaştır.
Bu savaş ile Balkan Devletleri, Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki birçok toprağını ele geçirmiştir. Edirne ve Kırklareli’ye kadar olan tüm topraklar, Balkan Devletlerine bırakılmıştır.
 
1935: Hindistan’ın Belucistan bölgesinde meydana gelen depremde 20 bin kişi öldü.
 
1942: 2. Dünya Savaşında bin kadar İngiliz bombardıman uçağının katıldığı ve 1,5 saat süren bir hava saldırısında Almanya'nın Köln kenti adeta harabeye döndü.
 
1974: Cumartesi günlerinin tam gün tatil olması kararı alındı.
 
1981: Bangaldeş'de Tuğgeneral Mansur Ahmet hükümete karşı ayaklanma başlattı. Devlet Başkanı Ziyaü'rrahman öldürüldü.
 
1992: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Sırbistan'a Bosna'daki saldırıları durdurması amacıyla ambargo koydu. Çok sonra gelen bu ambargo kararından sonra da katliam ve soykırım olanca şiddetiyle devam etti.
 
2002: MGK, OHAL`in, Hakkari ve Tunceli`de 30 Temmuz 2002`den geçerli olmak üzere sona erdirilmesini, Diyarbakır ve Şırnak`ta ise son kez olmak üzere 4 ay uzatılmasını Bakanlar Kurulu`na tavsiye edilmesini kararlaştırdı.
 
2002: Van’ın Çaldıran ilçesi yakınlarında, İran sınırından kaçak yollarla Türkiye'ye girmeye çalıştıkları sırada donarak ölen 9’u çocuk, 19 kişinin cesedi bulundu.
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir