• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...

DiYARBAKIR - İnşaat sektöründe yaşanan sorunların ve aksaklıkların Diyarbakır ve bölgedeki ekonomik gelişmelere olası etkilerinin ve güçbirliğine gidilmesinin amaçlandığı toplantıya Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Meclis Başkanı Celalettin Birtane, DTSO Başkan Yardımcısı Metin Aslan ile meclis üyeleri ve sektör temsilcileri katıldı.


Açılış konuşmasını yapan DTSO 9. Grup Meslek Komitesi Başkanı Zülfi Kaya, sektörün bir araya gelerek sorunlara çözüm aramasının önemine işaret ederek tüm katılımcılara teşekkür etti.

Daha sonra söz alan DTSO Meclis Başkanı Celalettin Birtane, "DTSO olarak, her alanda sektörel sorunları tartışarak sektörleri geliştirmek ve dolayısıyla kent ekonomisini güçlendirmek için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. İnşaat sektöründe faaliyet yürüten tüm firmaları davet ettiğimiz bu toplantıda da sektörel sorunları masaya yatırarak bir güç birliğine gitmeyi hedefliyoruz. Ayrıca çeşitli kooperatif şeklindeki örgütlenmeler yoluyla, kaliteli konuta ucuza sahip olma olanağı yaratılabilir. Tek tek firmaların dayanma gücü bir iki yıla kadardır. Bu duruma nasıl karşı koyabileceğimizi konuşmamız gerek." dedi.

Devlet bürokrasisi ve yerel yönetimler ile yaşadıkları sorunlara da değinen Birtane, 'Hazine arazileri bedelsiz TOKİ'ye teslim ediliyor, haksız bir rekabetle yüz yüze kalıyoruz. Diyarbakır'ı inşa eden, ciddi fedakarlıkta bulunan müteahhitler, her yerde sorunlarla yüz yüze kalıyorlar. Türkiye'de en ucuz ve en kaliteli konutları biz yapıyoruz ama hakettiğimiz değeri bulamıyoruz." şeklinde konuştu.

İnşaat sektörünün pazar olanaklarına da değinen Birtane, "Irak Kürdistan Bölgesi'nde ciddi bir inşaat sektörü var ama Diyarbakır inşaatçıları orada yer bulamıyor. Burada bir güç birliği oluşturarak gitsek kolaylıkla alabileceğimiz işleri tek başımıza dev gibi firmalar karşısında alamıyoruz." diye ifade etti.


Daha sonra; Temel Göstergeler, İnşaat Sektöründeki Durum, Konut ve Bina Verileri ile İnşaat Sektöründe Faaliyet Gösteren Firmaların Sayısal Verileri başlıkları altında bir sunum yapan DTSO Halkla İlişkiler Müdürü Şevder Demiralp, DTSO'nun toplam 2603 üyesinin inşaat sektöründe üçüncü, beşinci ve dokuzuncu grup altında faaliyet gösterdiğini belirterek, kentin demografik yapısı, konut rezervi ve konut başına düşen nüfus oranları hakkında bilgiler verdi.

Toplantı gündem maddelerinde söz alan sektör temsilcileri, İnşaat Sektörünün DTSO çatısı altında buluşmasının ve Güçbirliği A.Ş. kurulmasının önemli olduğunu, ancak sektörün sorunlarının sağlıklı ve kalıcı çözümü için yerel yönetimler, ilgili devlet kurumları ile üniversite temsilcilerinin de hazır bulunduğu toplantılar yapılması gerektiğini dile getirdiler. (Yakup Moğulgani - İLKHA)