• DOLAR 32.83
  • EURO 35.268
  • ALTIN 2452.916
  • ...
BM, küresel işsizliğin yüzde 4,9'a düşeceğini öngörüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BM'nin uzman kuruluşu olan Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) rapora göre makroekonomik istikrar ve Çin, Hindistan ve yüksek gelirli ülkelerdeki beklenenden zayıf performans nedeniyle küresel işsizlik oranı 2024'te yüzde 5'ten yüzde 4,9'a düşecek.

Kasım 2023'te ILO, 2024 için işsizliğin %5,2 olacağını tahmin ediyordu, ancak "son makroekonomik istikrar" ve Çin, Hindistan ve yüksek gelirli ülkelerdeki beklenenden düşük işsizlik nedeniyle bu rakam artık aşağı yönlü revize edildi.

Uzmanlar 2025'te işsizliğin yüzde 4,9 seviyesinde kalacağına inanıyor. Bu, 2019 yılında yani pandemi öncesi kaydedilen seviyeden daha düşük bir seviyeyi gösteriyor.

Raporun yazarları, 2024'te işsizlik oranında beklenen düşüşe rağmen iş açığının "halen büyük" olduğunu belirtiyor. ILO, dünyada 402 milyon kişinin "işsiz ama çalışmak istediğini" tahmin ediyor, ancak bunların yalnızca 183 milyonu "işsiz olarak kayıtlı".

Raporda sunulan istatistiklere göre kadınların yüzde 45,6'sı, erkeklerin ise yüzde 69,2'si istihdam ediliyor.

ILO Genel Direktörü Gilbert Hungbo, "Bugünkü rapor, henüz ele almadığımız kritik istihdam zorluklarını ortaya koyuyor. Küresel eşitsizliği azaltma çabalarımıza rağmen, işgücü piyasası, özellikle kadınlar için eşitsiz bir oyun alanı olmaya devam ediyor." dedi.

Hungbo, uluslararası topluma, "tüm işçilerin ihtiyaçlarını dikkate alan kapsayıcı politikalar doğrultusunda çalışmaya" çağrıda bulundu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir