• DOLAR 32.749
  • EURO 35.318
  • ALTIN 2447.333
  • ...
Mardin’de bitkin halde bulduğu "Ebabil" kuşunu kendi eliyle besliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Nusaybin ilçesinde Selahaddin Eyyubi Mahallesi Midyat Caddesi üzerinde oturan Cemal Pitek, evinin avlusunda, bitkin halde bir Ebabil kuşunu fark etti.

Pitek, bitkin kuşu evine alarak yem ve su vererek besliyor.

Olay esnasını aktaran Pitek, “Ebabil kuşunu bitkin halde evimizin avlusunda buldum. Uçamadığı ve bitkin halde olduğu için onu besleyip kendine geldiği zaman doğaya salıp serbest bırakacağım.” ifadelerini kullandı.

Ebabil kuşunun hikayesi

Ebabil kuşu, bütün ömrünü uçarak geçiren, sadece üremek için yere inen, saksağangiller (Apodidae) familyasından bir kuş türüdür. Birçok kişi tarafından kırlangıçla karıştırılan bu kuş türü, aslında kırlangıçtan farklı bir türdür. Kırlangıçlar gibi doğada yaşamayı sevmeyen, daha çok yerleşim yerlerini tercih eden ve beton bina ile yüksek yapılara yuva yapmayı tercih eden bir kuş türüdür.

Bu sevimli kuş türünün yaşam süresi ortalama 20 ile 25 yıl arasındadır. Bu kuşların en ilginç ve insanları hayrete düşüren özelliği, uyumak içinde yere inmeyip uyku ihtiyaçlarını da gökyüzünde gerçekleştirmeleridir.

Birçok şiire ve şarkıya konu olan bu şirin kuşlar, Kur'an-ı Kerim'de de adı geçen nadir hayvan türlerindendir. Fil suresinde de anlatıldığı gibi, İslam dini gelmeden önce Peygamber efendimizin doğduğu yıl Kâbe'yi yıkmaya gelen Ebrehe'nin ordusuna havadan ayak ve gagalarından attıkları küçük taş taneleri ile saldırmaları sonucunda koskoca fil ordusunu yerle bir etmişlerdir. O yüzden Müslüman kesim tarafından sempati duyulan ve sevilen kuş türüdür. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir