• DOLAR 32.665
  • EURO 35.564
  • ALTIN 2511.529
  • ...
Çok gizli 52. Bölge'de görev yapmış ABD askerleri yardım istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CBS News'e göre Dave Crete askeri polis memuru olarak çalışırken Hava Kuvvetleri Teknisyeni Mark Ely de gizlice elde edilen Sovyet savaş uçaklarını incelemişti. Ely, üste çalışmak için bir gizlilik anlaşması imzalamak zorunda kaldığını söyledi.

Mark Ely, Nevada eyaletindeki Las Vegas'ın yaklaşık 225 kilometre dışındaki Tonopah Test Alanı'nda gizli bir göreve katılmıştı. 63 yaşındaki Ely, işe başladığında fiziksel olarak formda olduğunu söyledi. Artık bu kişiler saha yakınlarında yapılan testlerden kaynaklandığını söyledikleri fiziksel rahatsızlıklardan muzdarip.

ABD ordusu 1980'lerin ortalarında 52. Bölge yakınlarında nükleer bomba testleri gerçekleştirdi. CBS News'e göre bu testler yakındaki bölgelere zehirli radyoaktif madde saçtı.

Ely, testlerden yayılan radyasyonun akciğerlerinde yara açtığını, karaciğerinde kistlere neden olduğunu ve alınması gereken tümörlere yol açtığını iddia ediyor. Crete ise solunum sorunları ve kronik bronşitle mücadele ettiğini ayrıca sırtından bir tümör alındığını söyledi.

Crete ayrıca eski meslektaşlarının bölgeden kaynaklandığını düşündükleri başka kanser türleri hakkında da duyumlar aldığını ve 52. Bölge'de çalışan bazı kişilerin izini sürerek sağlık sorunları olup olmadığını öğrenmeye çalıştığını belirtti.

Bölgede görev yapmış eski askerlere bazı federal yardımlar sağlanıyor olsa da hükümet, sözkonusu kişilerin orada bulunduğunu kabul etmediğinden bu yardımların onlar için geçerli olmadığı söylendi. Federal hükümet, esas olarak Enerji Bakanlığı için çalışanlara 25,7 milyar dolar sağladı.

Ely, "Ulusal çıkarları korumak kendi hayatımdan daha önemliydi" dedi.

Herkesin söylediği bir slogan var: 'Ölene kadar inkar et'. Bu cümle burada doğru sayılır.

Savunma Bakanlığı bu kişilerin askerlik yaptığını doğrulasa da görev bölgelerini teyit etmedi. Görevin gizli statüsüne rağmen kamuoyu, askerlerin maruz kaldığı hastalıklar nedeniyle görevden haberdar oluyor.

Independent Türkçe

Bu haberler de ilginizi çekebilir