• DOLAR 32.883
  • EURO 35.182
  • ALTIN 2450.326
  • ...
Araba alacaklar dikkat: Sıfır otomobilde 300 bin TL'ye varan indirim rüzgarı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şu anda bayilerde araçlar liste fiyatının altında satılıyor. Yüzde 20 ve 300 bin TL’ye varan indirimler söz konusu. Peki kampanyalar devam eder mi? Bu standartlarda üretilmeyen sıfır araçlara ne olacak?

Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı:

“7 Temmuz itibarıyla Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa ülkelerinde trafik kazalarında yaşanan can kayıpları ve yaralanmaları asgari seviyeye indirmek adına “Genel Güvenlik Yönetmeliği“ direktiflerine uygun olan araçlar satılabilecek.

Yönetmelikle birlikte bugüne kadar opsiyonel olan ya da henüz bulunmayan acil durum fren asistanının yaya ve bisiklet tanıması, kör nokta uyarı sistemi, alkollü araç kullanma teşebbüsünde aracın kilitlenmesi, kaza veri kaydedici, direksiyon müdahaleli şerit takip, park sensörü veya geri görüş kamerası, ‘safety glass’ uygulamasında bisikletler için ek önlemler gibi pek çok güvenlik direktifi araçlarda zorunlu hale getiriliyor.

‘7 TEMMUZ SONRASI SATIŞTA BELİRSİZLİK SÖZ KONUSU’

Güvenliği ön plana çıkaran yeni yönetmelik elbette insan hayatı ve maddi zararları en aza indirme noktasında oldukça faydalı bir yenilik. İşlevi ve maksadı açısından hiçbir noksan yok. Markaların ve sektör temsilcilerinin yeni yönetmeliğe dair bir itirazı bulunmuyor. Ancak bu noktada regülasyon süreci tanınmaması sebebiyle markaların önceden sipariş ettiği veya halihazırda showroom’larda satışa sunulmuş pek çok araç bu yönetmeliğe uymadığından, 7 Temmuz sonrası bu araçların satışı ya da sipariş aşamasında olanların tescilinde belirsizlik söz konusu.

Tüm bu süreç ve gelişmeler doğrultusunda Temmuz ayına kadar mevcut stokları eritmek adına yapılacak kampanya ve fiyat indirimleri ile birlikte, dönemsel olarak uygun fiyatlarla otomobile erişim mümkün olacaktır. Gerek yönetmelik gerekse düşük seyreden talep nedeniyle pek çok marka satışları kampanyalar ile destekleyerek kullanıcı talebini çekmek için avantajlar sunmaya devam ediyor.

KAMPANYALAR NE DURUMDA?

7 Temmuz yönetmeliği öncesi yapılan indirim oranları markadan markaya farklılık gösterse de peşin alımlarda liste fiyatı üzerinden 300.000 TL’ye kadar indirimler uygulanabiliyor. Marka bünyesinde yapılan finansman kampanyaları tercih edildiği takdirde ise çoğu markada liste fiyatının geçerli olduğunu hatırlatmakta fayda var.

‘FİYATLARDA BİR MİKTAR ARTIŞ GÖRÜLEBİLİR’

Öte yandan zorunlu tutulan güvenlik önlemlerinin maliyetleri artıracağı, artan maliyetlerle birlikte araç fiyatlarının uygulanan ÖTV sistemi doğrultusunda bir üst bareme ulaşma ihtimali gibi sebeplerle, gelecek dönemde yönetmeliğe uygun olan otomobil fiyatlarında bir miktar artış görüşebilir. Özetle süreç sektör içinde aşılması gereken durumlar yaratmış olsa da dönemsel olarak tüketici açısından uygun fiyatlarla otomobile erişim fırsatı sağlayacaktır.

KAMPANYALARIN ASIL SEBEBİ ‘7 TEMMUZ’ MU?

Son iki aylık süreçte 7 Temmuz tarihinin yarattığı etkinin yanı sıra, daralan otomobil piyasası ve devam eden düşük talep, kampanya ve fiyatları etkileyen ana faktörler arasında.

7 TEMMUZ SONRASI ELİNDE YÖNETMELİĞE UYGUN OLMAYAN ARAÇ KALAN BAYİLER NE YAPACAK?

Bakanlığın yönetmeliğe uymayan araçlar için kararı, markaların 2023 yılında gerçekleştirdiği otomobil satış adedinin %10’u, ticari araçlarda ise %30’una kadar satışının gerçekleştirilebileceği yönünde. Özetle markalar 7 Temmuz sonrası belirlenen oran kadar yönetmeliğe uymayan araç satışı gerçekleştirebilecek. Bu tarihe kadar stokların bir miktar eritileceği de düşünülürse birkaç aylık süre zarfında konunun yarattığı noksanlar ortadan kalkacaktır.

SIFIR ARAÇ KAMPANYALARI İKİNCİ ELİ NASIL ETKİLİYOR?

Sıfır otomobil piyasasında düzenlenen kampanyalar tüketici açısından daha cazip bulunduğundan satış seyri anlamında ikinci el piyasasını yavaşlattığını söylemek mümkün. Ocak ve Mart aylarında ikinci el piyasasında sınırlı yükselişler görülse de Nisan ayında tekrar daralma kayda geçti.

Yıl bazlı karşılaştırmada da önemli bir daralma söz konusu. Bu noktada karşımıza çıkan ana görüş sıfır fiyatları ile kıyaslandığında ikinci el fiyatlarının yüksek bulunması. Özellikle otomobil satıcısı meslektaşlarımızın alım sürecinde bu fiyat makasını gözetmesi, ikinci el araç sahiplerinin de yeni fiyatları kabul etmesi ikinci el piyasasında yaşanan durağanlığa pozitif etki edecektir.”

MİLLİYET

Bu haberler de ilginizi çekebilir