• DOLAR 34.201
  • EURO 38.147
  • ALTIN 2905.858
  • ...
Sahipli köpekler de gözden geçirilmeli!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Haber Merkezi

Vatandaşlar, Türkiye’nin en büyük güvenlik sorunu haline gelen, kırsal kesimlerden daha çok büyük-küçük şehirleri yaşanmaz hale getiren başıboş sokak köpekleri sorununun çözüme kavuşmasını bekliyor. Sorunun nasıl çözüleceği konuşulmaya devam ede dursun bu arada köpeklerden kaynaklı saldırı, yaralanma ve ölümler devam ediyor. Her sene onlarca vatandaş -bunların çoğunluğu kendisini savunmada yetersiz kalan çocuk ve yaşlılardan oluşuyor-doğrudan veya dolaylı olarak başıboş sokak köpeklerinin saldırıları yüzünden can veriyor.

Yıllardır bu sorunun çözüme kavuşturulması için toplumun her kesiminden insanlar seslerini en yüksek şekilde çıkarmaya çalışıp tepkisini ortaya koymasına rağmen hükümet kanadı sorunun çözümü için yeni yeni kolları sıvamaya başladı. Hükümet kanadının bu hamlesini olumlu karşılayan vatandaşlar, çözüme engel olmaya çalışan odaklara rağmen sorunun çözülmesini istiyor.

Başıboş sahipsiz köpek sorununun konuşulduğu şu günlerde İzmir’in Aliağa ilçesinde yaşanan bir olay aslında sorunun sadece sahipsiz köpekler değil sahipli köpeklerinde bir sorun haline geldiğini gözler önüne serdi. 

Aliağa’da şehrin en işlek ve kalabalık bir noktasında ağızlıksız bir şekilde dolaştırılan yasaklı ırk bir köpeğin cadde ortasında kediye saldırıp öldürmesi sahipsiz köpek sorunu ile birlikte sahipli köpeklerin de gözden geçirilmesi gerektiği hususunu dikkatlere çekti. Vahşi yasaklı ırk köpeklerin şehirlerin işlek caddelerinde, çocuk oyun alanlarının yanında, park ve bahçelerde tedbirsiz bir şekilde gelişi güzel dolaştırılması büyük bir tehlike olarak görülüyor. Nitekim geçtiğimiz senelerde özellikle pitbull cinsi köpeklerin saldırıları sonucu çocuklar vahşice can vermiş birçok vatandaş da ağır yaralanmıştı.

Yasaklı ırk köpeklerin denetimi sıkı olmalı

Aslında yasaklı köpek ırklarının kayıt altına alınması ve kısırlaştırılması için 2022 yılında yeni kanunlar belirlenmiş ve kanuna aykırı davrananlar için cezalarda yükseltmeler yapılmıştı. Yasaya göre yasaklı türler olarak belirlenen Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully köpek ırklarının kısırlaştırılarak kayıt altına alınması gerekiyor. Söz konusu türleri üreten, sergileyen, takas eden, satışını yapanlara ise 14 bin 982 TL para cezası uygulanıyor.

Yine yasaya göre bu hayvanlar kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız dolaştırılması, halkın yoğun bulunduğu yerlere ve çocuk parklarına sokulması yasak ancak denetimlerin sıkı olmaması nedeniyle yasaklı ırk köpekler ağızlıksız ve hatta çoğu zaman tasmasız bir şekilde insanların arasında dolaştırılabiliyor.

İhmaller ve tedbirsizlikler özellikle çocukların can güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Çocuklar şehirlerin en kalabalık ve işlek noktalarında genetiği ile oynanmış ve adeta birer canavara dönüştürülmüş cins köpeklerinin saldırısına uğruyor. Bu konuda toplumun beklentisi özellikle büyük tehlike arz eden yasaklı türlerin denetimlerinin daha sıkı yapılması, hiçbir ihmal ve tedbirsizliğe göz yumulmaması yönünde.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir