• DOLAR 32.883
  • EURO 35.182
  • ALTIN 2450.326
  • ...
5 yıl sonra ilk üçlü zirve!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Güney Kore Devlet Başkanı Yun Sook-Yeol, Çin Başbakanı Li Kiang ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida zirve öncesi açıklamalarda bulundu.

Yoon, balistik füze teknolojisi kullanılarak yapılan her türlü fırlatmanın BM Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali anlamına geldiğini ve aynı zamanda bölgesel ve küresel barış ve istikrara zarar verdiğini vurguladı.

Çin Başbakanı Li Kiang ise ekonomik ve ticari meselelerin siyasi ya da güvenlik meselelerine dönüştürülmemesi çağrısında bulunarak korumacılık, ayrılıkçılık ve tedarik zincirinin bozulmasının reddedilmesi çağrısında bulundu.

Li, Güney Kore ve Japonya ile yeni bir başlangıç olarak gördüğü durumu överken, küresel gerilimler nedeniyle askıya alınan üçlü ilişkilerin yeniden başladığına dikkat çekti.

Liderlerin ekonomi, ticaret, bilim ve teknoloji, halklar arası görüşmeler, sağlık ve nüfusun yaşlanması gibi altı alanı ele alan ortak bir bildiri yayınlamaları bekleniyor.

Zirve sırasında Güney Kore, Japonya ve Çin, Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması ve Kore Yarımadasında istikrarın korunmasının "ortak çıkar ve sorumluluk" olduğunu söyledi.

Japonya Başbakanı, Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması ve Kore yarımadasında istikrarın sağlanmasının üç ülkenin ortak çıkarı olduğunu açıklarken, Güney Kore Devlet Başkanı Yun Suk-yol da konunun üç ülkenin ortak sorumluluğu ve çıkarı olduğunu vurguladı.

Güney Kore Devlet Başkanı ortak basın toplantısında üçlü iş birliği sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini belirterek liderlerin düzenli olarak üçlü toplantılar yapma konusunda mutabık kaldıklarını açıkladı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir