• DOLAR 32.912
  • EURO 35.226
  • ALTIN 2452.364
  • ...
STK temsilcileri: Başıboş köpeklerin uyutulması en insani bir seçenektir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'de başıboş köpeklerin her yıl onlarca insanın ölümüne, 100'lerce kazaya sebep olduğunu belirten Emrak, kimi insanların ciddi tehlikelere neden olmasına rağmen başıboş köpeklerin uyutulmasına karşı çıktıklarını söyledi.

Kendilerinin de köpeklerin uyutulmasının son çare olması gerektiğini savunduklarını ancak şu anda uyutma dışında bir çarenin bulunmadığını ifade eden Emrak, gelinen noktada 10 milyonu aşan köpek nüfusunun ne barınaklarda tutulabileceğini ne de ülkenin kaynaklarının onları beslemeye yettiğini kaydetti.

Yasin Emrak

"Hasta bir köpeği yaşatmaya çalışmak o köpeğe de zulümdür"

Uyutma yönteminin tüm dünyada uygulanan bir yöntem olduğunu vurgulayan Emrak, "Köpeklerin uyutulması aslında en insani bir seçenektir. Hem insanlar açısından hem de sokaklarda yaşayan başıboş köpekler açısından uyutma yöntemi en insani yöntemdir. Hasta bir köpeği yaşatmaya çalışmak aslında o köpeğe de zulümdür. İnsanlar bile bazı hastalıkların ağırlığından kaynaklı olarak ötenazi seçeneğini seçiyorken hasta köpeklerin ısrarla yaşatılmaya çalışılması başta o köpeklere zulümdür." diye konuştu.

"Köpekler başka canlıları yok eden türlerdir"

Köpeklerin dünyada istilacı türler listesinin en başında yer aldığına dikkat çeken Emrak, şöyle devam etti:

"Bu türler başka canlıları yok eden türlerdir. Köpekleri biz yaşatmaya çalışırken aslında farkında olmadan doğadaki diğer türlere zarar veriyoruz. Bunların başında ceylanlar, yaban keçileri, tavşanlar, kuşlar, sayısını bilmediğimiz endemik türlerde yer almaktadır. Bölgemizde daha önce bulunmayan yaban domuzları ve köpekler bu türlerin yok olmasında önemli rol sahibidirler."

"Köpeklerin öldürdüğümüz diğer canlılardan ne üstünlüğü var?"

İnsanlar bir tarafa bırakılarak köpeklerin savunulmasının doğru bir yaklaşım olmadığını belirten Emrak, "İlk olarak köpeklerin barınaklara alınması ve daha sonra sahiplendirilmesi öncelikli olmalıdır. Ama eğer sahiplenme söz konusu olmuyorsa köpeklerin uyutulması gerektiğini savunuyorum. Karşı olanlar varsa buyursunlar sahiplensinler. Fareleri, tarlalarda ürün alabilmek için onlarca faydalı veya zararlı hayvanları zehirliyoruz; Kuş gribi bahanesiyle tavukları, inekleri başka hastalıklar nedeniyle öldürüyoruz. Köpeklerin bunlardan ne üstünlüğü var ki ısrarla onları yaşatmaya çalışıyoruz. Ki köpekleri beslemek için yine diğer hayvanları feda ediyoruz. Bu mantıklı bir yaklaşım değil." (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir