Eklem iltihabı kadınlarda daha çok görülüyor
Uzmanlar Romatoid artrit olarak bilinen eklem iltihabının kadınlarda daha çok görüldüğüne dikkat çekti
BURSA- Romatoid Artrit hastalığı hakkında bilgi veren uzmanlar, hastalığın genellikle her yaş grubunda ortaya çıktığını ve kadınlarda daha fazla görüldüğüne dikkat çekildi.
Şiddetli ağrı ve eklem aşınmasına neden olan hastalık, ciddi hareket kaybına yol açıyor. RA'ın nedeni henüz bilinmiyor ve hastalık kişiden kişiye farklılık gösteriyor.
Romatoid artrit olarak da bilinen eklem iltihabı, hakkında bilgi veren Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Meliha Kasapoğlu, Romatoid artrit hastalığını, eklemlerin iç yüzünü döşeyen eklem zarının iltihabı ile başlayan kıkırdak, kemik, tendon ve bağlarda harabiyete yol açan kronik bir hastalık olarak tanımladı.
RA'da bağışıklık sistemi bozulduğunu ve vücudun kendi dokusunu yabancı gibi algılayıp buna karşı savaş savaştığını belirten Kasapoğlu daha sonra şu bilgilendirmede bulundu:" Eklemlerde iltihap hücreleri toplanıyor ve bu hücrelerden dokulara zarar verecek maddeler salgılanıyor. RA genellikle el bileği ve elin birçok eklemini tutuyor. Romatoid artriti diğer eklem romatizmalarından ayıran en önemli özellik bazı laboratuar testleri ile hangi eklemleri tuttuğunun tespit edilebiliyor olması."
RA'nın tanısının erken dönemde konulabilmesi büyük önem taşıdığına vurgu yapan Kasapoğlu, "Çünkü bu dönemde tedaviye başlanması, kalıcı eklem hasarını en aza indiriyor. RA tanısı için, hekim tarafından detaylı öykünün alınması ve fizik muayenenizin yapılması gerekiyor. Tanı için belirli laboratuar testleri ve röntgen incelemeleri isteniyor. "Romatoid faktör" adı verilen testin pozitifliği tanıyı destekliyor. Yüksek eritrosit sedimentasyon hızı, düşük hemoglobin (kansızlık) diğer laboratuar bulguları arasında yer alıyor. Unutulmaması gereken bu testlerin sadece yol gösterici oldukları. Kesin tanı ancak hastanın hekim tarafından bir bütün olarak değerlendirilmesi ile konuyor." İfadelerine yer verdi.
'Hastalık her yaşta görülebilir'
Romatoid artrit hastalığının en sık görülen iltihabi eklem hastalığı olduğunu ifade eden Kasapoğlu, devamla, "Romatizma ve özellikle iltihaplı romatizmalar, genelde düşünüldüğü gibi yaşlılığa özgü hastalıklar değil. Çocukları ve yaşlıları kapsayacak şekilde herkesi etkileyebiliyor. Bu nedenle, hangi yaşta olursa olsun eklem veya çevre dokunun ağrıması, şişmesi halinde özellikle ateş ve halsizlik gibi genel belirtilerle karşılaşılması durumunda mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir." İfadelerini kullandı.
Halen RA'nın kesin tedavisi bulunmadığını sözlerine ekleyen Kasapoğlu RA'da ilaç tedavisinin 2 grupta incelediğini ifade eden Kasapoğlu bu grupları ise şöyle sıraladı:
"-1. Şikâyetleri gidermeye yönelik kısa etkili ilaçlar; aspirin, steroid olmayan anti-romatizmal ilaçlar, ağrı kesiciler, gerektiğinde kortizon.
2. Uzun etkili ilaçlar. Bu ilaçların tümünün belli aralıklarla izlenmesi gereken kan hücrelerinde düşüklük, böbrek ve karaciğer değişiklikleri gibi yan etkileri bulunuyor. Bu etkilerin çoğu ilaç cinsini ve dozlarını ayarlayarak kontrol ediliyor. Hastanın bu konuda bilinçli olması büyük önem taşıyor."
Eklem İltihabına karşı 3 önlem
Kasapoğlu eklem iltihabına karşı ise şu önlemleri sıralayarak bilgilendirmesine son verdi:
-İş yaparken küçük eklemlerden çok büyük eklemlerinizi kullanmaya dikkat edin. Örneğin; kapı açarken elinizle değil kolunuzla itin, ya da kavanoz açarken parmaklarınızla değil elinizle açın.
-Yükü tek bir eklem yerine birden fazla ekleme dağıtmaya çalışın. Örneğin; bir kitabı kaldırırken bir değil iki elinizle tutup kaldırın.
Eklemlerinizi en "doğal" pozisyonunda kullanmaya çalışın. Aşırı bükme ve zorlanmalardan kaçının.
-Bazı hastalarda deformiteleri düzeltmek, ağrıyı azaltmak ya da eklemleri kullanabilir duruma getirmek için cerrahi gerekebilir. (Zeki Aras-İLKHA)