• DOLAR 32.843
  • EURO 35.054
  • ALTIN 2448.77
  • ...
Bakan Yumaklı: TMO mal alımında sıkıntı olmayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yumaklı, Adana Ticaret Borsası ev sahipliğinde bir otelde düzenlenen Ulusal Hububat Konseyi 2024 Mısır ve Buğday Kongresi'ne katıldı.

Dünyada son dönemde jeopolitik ve iklim değişikliklerinin meydana geldiğine dikkati çeken Yumaklı, söz konusu değişimi yeni normal olarak adlandırdıklarını, geleceğe dönük planları buna göre yaptıklarını vurguladı.

Tarım Sigortaları Havuzuna (TARSİM) da değinen Yumaklı, üreticilerin ürünlerini sigortalatmaları gerektiğini ve bu konuda devlet desteği verildiğini söyledi.

Yumaklı, çalışmaları yaparken en temel amaçlarının çiftçinin emeğinin karşılığını alması ve tüketicilerin kaliteli ürünlere uygun şartlarda ulaşabilmesi olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bu manada regülasyon faaliyetlerimiz ve alım politikalarımız bu süreci destekliyor. Geçen yıl TMO 13,1 milyon ton ile tarihinin en büyük alım miktarına ulaştı. Elbette ilk başlarda bu kadar yoğun bir alımın getirdiği zorluklar oldu. Ancak teşkilatımız hakikaten büyük bir özveriyle bunları kısa sürede halletmeyi bildi. Bu yıl için bu yönde herhangi bir problem yaşanmayacak. Bu yıl erken başlayan hasat döneminde üreticilerimizin fiyat açıklanması talebini biliyorum. Önümüzdeki günlerde bunu netleştirip açıklayacağız. Çiftçimizin ve üreticimizin emeğini koruyacağız. Bizim temel hedefimiz sürdürülebilir bir tarım üretiminin, tarımsal üretimin yapılabilmesi için çiftçimizin emeğinin ve alın terinin kaybolmaması."

TMO'nun bir regülasyon kurumu olduğuna dikkati çeken Yumaklı, "Piyasada ürün fiyatları düşer. Görev alanındaki ürünlerle ilgili alımlar yaparak ürün fiyatlarını belli bir dengede tutar. Ya da çok yükselir, elindeki stokunu satarak fiyatları dengeler. Ancak son birkaç yıldır TMO regülasyon kurumu olmaktan çıktı. Bir tüccar oldu. Bu sürdürülebilir bir şey değil, doğru da değil. TMO'nun açıklamış olduğu fiyatların da tavan fiyat değil bir referans fiyat olduğunun tekrar hatırlatılması gerekiyor herhalde. Fiyat politikamızda da bunun gözetileceğinin altını çizmek istiyorum." değerlendirmesinde bulundu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir