• DOLAR 32.756
  • EURO 35.063
  • ALTIN 2441.965
  • ...
Fransız mahkemesinden Suriye rejiminin 3 üst düzey yetkilisine müebbet hapis cezası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fransız mahkemesi, Suriye rejiminin üç üst düzey güvenlik yetkilisini, 2013 yılında tutuklanan iki Fransız-Suriye vatandaşının öldürülmesiyle bağlantılı olarak insanlığa karşı suçlara iştirak ve savaş suçu işlemek suçlarından gıyaben müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Paris Ceza Mahkemesi ayrıca eski Ulusal Güvenlik Bürosu Müdürü Ali Memlük, eski Hava Kuvvetleri İstihbarat Müdürü Cemil Hasan ve eski Hava Kuvvetleri İstihbarat Soruşturma Şubesi Müdürü Abdüsselam Mahmud hakkındaki uluslararası tutuklama emirlerinin yürürlükte kalmasına hükmetti.

Kararın açıklanmasının ardından mahkeme salonundaki izleyiciler ayağa kalkarak kararı alkışladı ve böyle bir kararın ilk kez verilmesini kutladı.

Davada bir dizi sivil tarafı savunan Avukat Clémence Pictart şunları söyledi: "Bu, Esad rejiminin üst düzey yetkililerini insanlığa karşı işlenen suçlara iştirakten yargılayan ve mahkûm eden ilk davadır."

Sözlerine şunları da ekledi: "Bu karar, halen adalet bekleyen yüz binlerce Suriyeli kadın ve erkek için büyük bir yankı uyandırıyor."

Fransa'daki dava Patrick El-Debbağ ve babası Mazen ile ilgiliydi.

Baba ve oğul Kasım 2013'te Suriye Hava Kuvvetleri İstihbarat Servisi'nden olduklarını söyleyen ajanlar tarafından tutuklanmış, her ikisi de Fransız ve Suriye vatandaşı olan iki adam, rejimin en kötü işkence merkezlerinden biri olarak tanımlanan Şam yakınlarındaki Mezzeh Havaalanı'na götürülmüştü.

Ağustos 2018'de öldükleri ilan edilene kadar hayatta olduklarına dair hiçbir belirti yoktu.

Ailelerine gönderilen ölüm belgelerine göre Patrick 21 Ocak 2014'te, Mazen ise 25 Kasım 2017'de ölmüştü.

İddianamede, soruşturma yargıçları, binlerce Hava Kuvvetleri İstihbarat tutuklusu gibi bu iki kişinin de ölecek kadar ağır işkenceye maruz kaldıklarının yeterince kanıtlandığını belirtti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir