• DOLAR 32.73
  • EURO 35.339
  • ALTIN 2444.288
  • ...
Putin: Ukrayna'yla müzakerelere hazırız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile potansiyel barış müzakereleri konusunda, "Müzakerelere geri dönebilirler ancak bunu yalnızca bir ülkenin taleplerine göre değil, Belarus ve Türkiye'de yapılan müzakerelerde varılan temel anlaşmalar ve sahadaki gerçeklere dayanarak gerçekleştirebilirler. Biz bu konuda hazırız." ifadelerini kullandı.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Belarus'u ziyaret eden Putin ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Minsk'teki Bağımsızlık Sarayı'nda bir araya geldi. İkili görüşmenin ardından, iki ülkenin bakanları ve başbakan yardımcılarının katılımıyla görüşme genişletilmiş bir formatta devam etti. Toplantıda, ikili ilişkiler, Rusya-Belarus Birlik Devleti çerçevesindeki entegrasyon süreci ve güncel uluslararası konular ele alındı.

Putin ve Lukaşenko, görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenlediler.

Toplantıda konuşan Putin, Belarus ile ilişkiler üzerine açıklamalarda bulunarak, "Karşılıklı ticaret hacmi her yıl istikrarlı bir şekilde artıyor. Geçen yıl ikili ticaret hacmi yüzde 5'in üzerinde bir artışla rekor düzeye, 46,5 milyar dolara ulaştı. İki ülke arasındaki ticari işlemlerin yüzde 90'ından fazlası ulusal para birimleriyle gerçekleştiriliyor." dedi.

Putin, Rusya'nın Belarus ekonomisine 5 milyar dolardan fazla yatırım yaptığını ve Belarus'ta 2 bin 500'den fazla Rus şirketinin faaliyet gösterdiğini belirtti.

Savunma alanındaki işbirliğine değinen Putin, Belarus topraklarında ortak bölgesel birliklerin, Rus savunma sistemlerinin ve taktik nükleer silahların konuşlandırıldığını vurguladı. Ayrıca, Rusya ve Belarus'un stratejik olmayan nükleer silahların kullanımıyla ilgili tatbikatlar başlattığını ifade etti.

Putin, "Rusya'nın güvenliğine nasıl önem veriyorsak, Belarus'un güvenliğine de aynı şekilde önem veriyoruz. Bu da savunma alanındaki işbirliğimizin temel unsurudur." diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir