• DOLAR 34.598
  • EURO 36.384
  • ALTIN 2918.075
  • ...
Biçerdövercilerin zorlu yaşam mücadelesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Güneydoğu bölgesinde ekinlerin olgunlaşmasıyla Mardinli çiftçiler, ekinlerini toplamak için biçerdöverlerin yolunu gözlüyor. Biçerdöverciler, iş sezonu boyunca ilden ile dolaşıp mahsulleri biçerek ekmek parasını kazanmaya çalışıyor.

Mardin bölgesine gelen biçerdöverciler, hasat ve mesleklerinin gereği karşılaştıkları zorluluklarını dile getirerek, yılın 3 ayını evlerinde diğer 9 ayı ise farklı illere göç ederek rızık peşinde koştuklarını, mücadele verdiklerini ifade ettiler.

Biçerdöverciler, yaşadıkları zorluğu İLKHA muhabirine anlattılar.

“Ekmek parası için evimizden, ailemizden, çocuklarımızdan sürekli uzakta kalıyoruz”

Ekmek parasını kazanmak için birçok zorluğa göğüs gerdiklerini ifade eden Yılmaz Uludar, “Diyarbakır’dan Mardin ovasına geldik. Mevsim hasadı epeyce yaklaştı. 20 yıldır biçerdöver mesleği ile uğraşıyorum. Bu mesleği babadan sürdürmekteyiz. Bu mesleğin zor yanlarından biri coğrafi yapısından dolayı sıcak havalar bizleri bayağı etkiliyor. Yılın çoğunu evlerden uzakta olmak ve sürekli farklı illere gitmek ise en çok zor yanlarından biridir. Sonuçta evimizden, ailemizden, çocuklarımızdan sürekli uzakta kalıyoruz. Bunca zorluğu da ekmek parasını kazanmak için yapmaktayız. Ancak hasat bölgeleri evlerimize yakın olduğunda birkaç kez eve uğrayabiliyoruz. Aşırı sıcaklıklar işimizin bir kısmını engelliyor ama biçerdöverlerde klima olduğundan dışarı çıkmadığımız takdirde fazla etkilenmiyoruz. Evden uzak olmamız birçok sorunlara yol açıyor. Traktör römorklarında sürekli yattığımızdan bazen banyosuz kalabiliyor, yemek sıkıntımız oluyor.” dedi.

Bu yıl hasatların iyi yönde olduğunu kaydeden Uludar, “Çok şükür bu yıl Mardin, Kızıltepe, Diyarbakır’da hasatlar güzel. Karşılaştığımız zor yanlardan biri de samanın az fiyatta satılması ve mazotun sürekli artış göstermesi. Saman fazla satılamadığından daha geçen senenin samanı elimizde kalmış durumda.” diye konuştu.

Bu yıl ürünlerin hem kaliteli hem de rekoltenin yüksek olduğunu ancak fiyat pahalılığında birçok şeyde mağduriyet çektiklerini dile getiren Hamdullah Çınar, “Diyarbakırlıyım. Mardin ovasına hasat yapmaya geldik. Ancak bu yıl yükselen fiyatlardan bazı sıkıntılar çekiyoruz. Saman olsun, biçerdöver parçaları olsun, şoför masrafları olsun, fiyatları bayağı fazla olduğundan bazen çok zorlanıyoruz. Mesleğimizi titizlikle yapmaktayız. Büyük dedelerimizden beri bu mesleği icra ediyoruz. Şu an buğday, mercimek ve arpa hasadı için buradayız. Bu hastalar bittikten sonra mısır daha sonra da ay çiçek hasadına gidiyoruz. Bazen de pirinç hasadına gidiyoruz ancak bayağı taşlık olduğundan fazla gitmiyoruz. Bu yıl verim ve rekolte güzel ama fiyatlar pahalı. Ne biz fazla kazanabiliyoruz ne de çiftçi emeğinin karşılığını alabiliyor.” şeklinde konuştu.

Evden uzakta kalmalarıyla günlük ihtiyaçlarında karşılaştıkları sorunları aktaran Çınar, “Römorklarda yattığımızdan bazen uykusuz kalabiliyoruz. Daha çok çölde kaldığımızdan elektrik sorunuyla çok karşılaşıyoruz. Yanımızda getirdiğimiz jeneratörlerle idare ediyoruz. Bunca zorluğa rağmen bu mesleği 25 yıldır sürdürmeye devam ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Erkan Çınar, günlük ihtiyacı noktasında birçok sorunlarla karşılaştıklarını ifade ederek, “Yaklaşık 14 yıldır biçerdöver operatörlüğü yapmaktayım. Bu mesleğin her taraf zor yanları var. Birçok çeşitli zorluklarla boğuşmaktayız. Hem maddi hem günlük ihtiyacında sıkıntılarımız oluyor. Yeri geldiğinde rahat uyuyamıyor, banyo yapamıyor ve yemek sıkıntımız oluyor. Fiyat konusunda da mağduriyet yaşıyoruz. Birçok mağduriyetimizi dile getirdiğimiz takdirde her hangi bir adım veya önlem alınmadı." şeklinde konuştu.

“Yılın ekim, kasım ve aralık aylarını evde diğer 9 ayı ise dışarıda geçiriyoruz”

Yılın çoğunu hasat bölgelerine göç ederek geçirdiklerini belirten Çınar, “Şu an kimisi tatil mekânlarda tatilini yaparken bizler de bu yüksek sıcaklığın altında ekmek parası için mücadele veriyoruz. Bulunduğumuz bölge sebebiyle sıcaklıklarla bayağı karşılaşıyoruz. Yılın ekim, kasım ve aralık aylarını evde, diğer 9 ayı ise dışarıda geçiriyoruz. İlden ile göç edip hasat alanlarına doğru hep yol alıyoruz. Şu an buğday, arpa ve mercimek sezonu bittikten sonra ardından mısır, pamuk ve ay çiçeği hasadına yöneleceğiz inşallah. Daha sonra ise 2025’e tekrar hazırlık yapmak için kalan 3 ayı evde değerlendiriyoruz. Saman alım fiyatı çok düşük, mazot bayağı pahalı durumda. Çiftçi de bazı sitemlerde kendince haklı buluyoruz. Tarlayı biçtiğimizde çiftçi samanın kendimize götürmesini talep ediyor ancak saman fala para etmediğinden bu konuda da mağduriyet çekiyoruz. Yetkililere bu noktada yardım etmeleri için çağrıda bulunuyoruz.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir