• DOLAR 32.825
  • EURO 35.244
  • ALTIN 2450.671
  • ...
Yemen'in birleşmesi yıldönümünde taraflardan "barış" mesajları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yemen'deki Suudi destekli Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı Reşat El-Uleymi, Yemen'in birliğinin 34. Yıldönümü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Konseyin Ensarullah grubuyla barış konusundaki tutumunun dört ilkeye dayandığını belirten El-Uleymi, bunlar arasında "başta BM'nin Yemen krizine ilişkin 2216 sayılı kararı olmak üzere ulusal, bölgesel ve uluslararası referans şartlarına bağlılık ve Yemen'in hukuki ve siyasi statüsünden taviz vermemek" yer aldığını söyledi.

El-Uleymi, ayrıca "herhangi bir barış sürecine dahil olmayı ve bunun bölgesel ve uluslararası garantilerle korunmasını ve vatandaşların acılarını hafifletmek için arabuluculuk çabalarına açık olmayı" da talep ettiklerini kaydetti.

Ensarullah grubundan El-Uleymi'nin söylediklerine ilişkin bir yorum gelmedi ancak grubun Yüksek Siyasi Konsey Başkanı Mehdi El-Meşat Yemen'in birlik yıldönümü arifesinde yaptığı bir konuşmada "Yemen'in çevresiyle (Suudi Arabistan) ve içerideki taraflarla (Yemen hükümeti) barış, iyi komşuluk ve kardeşliği yeniden tesis etme yönündeki arzusunu" dile getirdi.

Yemen'de, Suudi Arabistan ve BAE'nin Arap askeri koalisyonu tarafından desteklenen rejime bağlı güçler ile Ensarullah hareketine bağlı güçler arasında 2014'ten bu yana 10 yıldır iç savaş sürüyor ancak son zamanlarda taraflar arasında bir sakinlik söz konusu.

Yemen'in birleşmesi, 22 Mayıs 1990'da Güney Yemen ile Kuzey Yemen'in birleşip Yemen Cumhuriyeti'ni kurmasıdır. O dönem ülkenin ilk Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih olmuştur. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir