• DOLAR 32.548
  • EURO 35.316
  • ALTIN 2466.437
  • ...
Nijer, Batı Afrika'da petrol gücü olma yolunda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İngiltere merkezli Financial Times 'ta yer alan habere göre, bu Nijer için büyük bir oyun değiştirici olacak ancak petrolün henüz sahadan limanlara akmaya başlamadığı ifade edildi.

Gazeteye göre boru hatları 2019 yılından itibaren döşenmeye başladı. Projenin maliyetinin ise yaklaşık 5 milyar dolar olduğu belirtildi.

Projeye göre Nijer'de bulunan gaz sahasından Benin limanlarına 2 bin kilometrelik boru hattı döşenerek, buradan atlas okyanusu üzerinden dünya pazarına girişi sağlanacak.

Bu proje günde yerelde 20 bin varil petrol üreten Nijer'in dünya pazarına girmesine olanak sağlayacak.

Proje tamamlandığında günlük üretimin 110 bin varile çıkması beklenirken, IMF'ye göre bu, Nijer ekonomisinin yüzde 11 büyümesini ve Batı Afrika'da en hızlı büyüyen ekonomi olma yolunda olduğu anlamına geliyor.

Uluslararası Para Fonu, öngörülen bu büyümeyi Nijer'in belirtilen miktarda ham petrol üretebilmesine bağlıyor.

Ancak Nijer'deki askeri darbeden sonra Nijer ve Benin arasında sınır anlaşmazlığı başladı. Bu nedenle petrolün Benin limanlarına ulaşması şu ana kadar engellenmiş durumda.

Askeri darbeden son sonra Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Nijer'e sert yaptırımlar uygulayarak sınırları kapattı ve boru hattı inşasını yavaşlattı.

Lakin geçtiğimiz şubat ayı ECOWAS üyeleri Nijer'e yaptırımları kaldırdı ve sınırları açtı ama Niami, güvenlik nedeniyle Benin ile sınırları açmayı reddetti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir