• DOLAR 32.204
  • EURO 34.993
  • ALTIN 2415.046
  • ...
HÜDA PAR'dan başıboş köpek sorununa ilişkin kanun teklifi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HÜDA PAR Milletvekilleri Şahzade Demir, Serkan Ramanlı ve Faruk Dinç imzalı Hayvanları Koruma Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi ve gerekçesi TBMM Başkanlığına sunuldu.

Teklifin gerekçesinde, sokak hayvanlarının yaptığı saldırıların her geçen gün daha fazla insana zarar verdiği ve can güvenliklerini tehlikeye attığına dikkat çekildi.

Teklifte, "Özellikle sabahın erken saatlerinde okula gidip gelen çocuklar sık sık saldırıya uğramaktadır. Bu durum, sadece çocuklar için değil, yetişkinler için de söz konusudur. Ölüm ve yaralanma ile neticelenen saldırı vakalarında artış yaşanmaktadır. Meskûn mahallerde artan sahipsiz hayvan yoğunluğu, insan sağlığı ve güvenliği açısından tahammül edilemez bir boyuta ulaşmıştır. Parklar artık çocuklar için güvenli alanlar olmaktan çıkmış, sahipsiz hayvanların toplanma yeri haline gelmiştir. Gece saatlerinde yürüyüş yapan, hava aydınlanmadan işe giden, sabah namazı için camilere ulaşmaya çalışan vatandaşlar tedirgin olmakta, kendilerini korumakta zorlanmaktadır." denildi.

Vatandaşların kendilerini sokakta güvende hissetmemesinden daha kötüsünün; kamu kurumlarının önlem almaması, hatta bu konuya duyarsız kalması olduğuna işaret edilen teklifte, şunlar kaydedildi:

"Mevcut düzenlemeler, sokak hayvanlarını sokağa tescillemekte ve barınma mekânlarında tutulmalarını engellemektedir. Bu durum hem insanlar için hem de sokak hayvanları için tehlike üreten bir sonucu doğurmaktadır.  Yapılması gereken; meskûn mahallerden uzakta kalıcı barınakların inşa edilmesi ve bu barınaklarda kalacak köpeklerin sayılarının kontrol altında tutulmasıdır. Mevcut kanunların bu yönde düzeltilmesi, artık ertelenemez bir ihtiyaç haline gelmiştir.

Bu kapsamda hayvanları Koruma Kanununda ve Türk Ceza Kanunu’nda yapılan değişikliklerle sokakların başıboş hayvanlardan arındırılması, hayvanların uygun bakımevlerinde tutulması ve sahiplenilmeyen hayvanların insan hayatını tehlikeye atacak şekilde başıboş dolaşmasının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. "

Madde gerekçeleri

4 maddeden oluşan ve 2'si yürürlük maddesinden oluşan teklifin madde gerekçeleri ise şöyle sıralandı:

-Sahipsiz ve başıboş hayvanların müşahede yerlerinde kısırlaştırılması, aşılanıp rehabilite edilmesinden sonra kaydedilmesi ve fakat hayvan bakımevlerinde tutulması amaçlanmaktadır. Sahiplenilmeyen hayvanların, alındıkları ortama veya başka bir yere geri bırakılmasının önüne geçilmektedir.

-Birinci maddede yapılan düzenlemeye aykırı hareket edenlere idari para cezası öngörülmüştür.

-Türk Ceza Kanunu’nda hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması suçunun cezası artırılmış bununla birlikte bu suç kapsamına başıboş sokak hayvanları da eklenmiş, hayvan bakımevlerinde bulunan sahipsiz hayvanları serbest bırakanların ve başıboş sokak hayvanlarının toplanmasında ihmal gösteren kamu görevlilerinin cezalandırılması öngörülmüştür."

Madde değişiklikleri

Hayvanları Koruma Kanunu ve Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin esas maddeleri ise şöyle sıralandı:

"MADDE 1- 5199 sayılı Kanunun 6. maddesinin dördüncü fıkrasının üçüncü cümlesi aşağıdaki şeklide değiştirilmiş ve fıkraya bu cümleden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

'Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanlar kaydedildikten sonra hayvan bakımevlerinde tutulur. Sahiplenilmeyen hayvanlar, alındıkları veya başka bir ortama hiçbir surette geri bırakılmaz.'

MADDE 2- 5237 sayılı Kanunun 177 nci maddesinin birinci fıkrasındaki 'altı aya kadar hapis veya adlî para' ibaresi 'iki yıldan 4 yıla kadar hapis' şeklinde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

'Hayvan bakımevlerinde bulunan sahipsiz hayvanları serbest bırakan veya başıboş sokak hayvanlarının toplanmasında ihmali olan kamu görevlisi hakkında üç yıldan altı yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.'

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir