• DOLAR 34.275
  • EURO 37.69
  • ALTIN 2910.862
  • ...
Kan kanserinde önemli adım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne (DÜBTAM) alınan Taramalı Elektron Mikroskobu cihazı ile kan hücrelerinde bulunan kanser hücreleri tespit edilecek.

 

DÜBTAM Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel konu ile ilgili yaptığı açıklamada, dünyada çok az sayıda bulunan bazı cihazların bir kısmının DÜBTAM'da bulunduğunu belirterek bu cihazlardan birinin de taramalı elektron mikroskobu olduğunu söyledi.

 

DÜBTAM'ı Ortadoğu ve bölge için büyük bir teknoloji atılımı olarak gördüklerini kaydeden Temel, bilim, sanayi, sağlık gibi birçok iş koluna öncülük edeceklerini ifade etti.

 

Temel, "Elektron mikroskobumuz fizik, kimya, biyoloji ve özellikle sağlık alanında çalışma yapan araştırmacılara hizmet vermektedir. Elektron mikroskobu ile karekterizasyon, yüzey ölçümleri, yüzey görüntüleme işlemleri yapılabilmektedir. Ayrıca mikroskobaek olarak alınan EDAX dedektörü ile elementel analiz ve haritalama yapılırken, EŞSEM modu sayesinde kan dokusu, virüs, bakteri örnekleri ile her türlü biyolojik örnekler kaplama ihtiyacı olmaksızın incelenebilmektedir." dedi.

 

Cihaz sayesinde incelenen kanda herhangi bir hastalığın olup olmadığının kolay anlaşıldığını söyleyen Temel, "Bu sayede artık kan kanserinin tespiti bölgemizde Dicle Üniversitesinde kolaylıkla gerçekleştirilebilecektir. DÜBTAM bünyesinde alınan Taramalı Elektron Mikroskobu sahip olduğu donanım ve teçhizatları bakımından Doğu ve Güneydoğuda ilk olma özelliği göstermektedir." ifadelerini kullandı. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir