• DOLAR 33.982
  • EURO 37.725
  • ALTIN 2728.385
  • ...
Başörtülü Hakimlere yönelik ifadesi nedeniyle avukata soruşturma!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bir avukatın mahkeme heyeti başkanı ve üye hakimin başörtülü olmasını "laikliğe aykırı" olarak değerlendirmesi üzerine, avukat hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" ile "görevi kötüye kullanma" suçlarından soruşturma başlattı.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, uyuşturucu ticareti suçlamasıyla yargılanan bir sanığın avukatının duruşmada sarf ettiği sözler nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Mahkemenin suç duyurusunda, hakimin başörtülü olmasının yargılamaya engel teşkil etmediği vurgulanarak, başörtüsü yasağına dair yasal bir düzenlemenin bulunmadığı hatırlatıldı. Ayrıca, davanın uyuşturucu ticaretiyle ilgili olduğu ve sanıkların dini inançlarına ilişkin herhangi bir belge bulunmadığı belirtildi. Mahkeme dosyasında bu yönde bir inceleme yapılmadığı ve duruşmada bu konunun ele alınmadığı ifade edildi.

Dilekçede, şunlar kaydedildi:

"Duruşmaya katılan avukat Alperen D'nin hakimin tarafsızlığını şüpheye düşürecek hakiminreddi veya çekilmesini gerektirecek başka hiçbir sebep ileri sürmeden inançların bir gereği olarak başörtüsü takan mahkeme başkanının ve üye hakimin 'dini simge' ile duruşmaya çıktıklarından bahisle redlerini talep etmesi, Anayasa ile teminat altına alınan din ve vicdan hürriyetine aykırı bir durumdur.

Avukat Alperen D'nin duruşma salonunda, duruşma esnasında pek çok kişinin önünde mahkeme başkanı ve üye hakim nezdinde inancın bir gereği ve yansıması olarak başörtüsü takan tüm kadınlara karşı gerçekleştirdiği bu hareketi kabul etmek ve sindirmek mümkün değildir. Bu davranışa göz yummanın veya görmezden gelmenin benzer davranışlarla karşılaşılmasının önünü açması muhtemeldir."

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, şüpheli Alperen D. hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılamak" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir