• DOLAR 32.869
  • EURO 35.336
  • ALTIN 2458.878
  • ...
Dicle Elektrik: Kaçak elektrik kullanımında hukuki mücadele zorluklarla sürüyor 
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kaçak kullanım nedeniyle elektriği kesilen borçlu abonelerle mücadelede karşılaştıkları zorluklarla ilgili yazılı açıklamada bulunan Dicle Elektrik, özellikle çiftçilerin, mahkemeye başvurarak elektriklerinin kesilmesini engellediğine dikkat çekerek çiftçilerin çoğu zaman aynı gün içerisinde mahkemelerden karar çıkartarak bedelsiz elektrik kullanımına devam ettiklerini belirtti.

Şirketin hukuki süreçleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, "Abone dahi olmaksızın kaçak elektrik kullanan kimi çiftçilerin elektrikleri kesildiğinde, bazı mahkemeler tarafından yeniden enerji sağlanması yönünde tedbir kararları alınıyor. Bu tür olayları göz önünde buldurduğumuzda, dava süreçlerine dâhil edilmesi gereken savunma dosyalarının önemi daha iyi anlaşılıyor." dedi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan 6 ilde sürdürülebilirlik odaklı elektrik dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik, kaçak elektrik kullanımına karşı hem sahada hem de hukuk zemininde mücadelesini sürdürmeye çalışıyor. 

Şirket açıklamasında, "Borcunu ödemeyen abonelerin elektrikleri kesiliyor ancak çiftçiler mahkeme kararıyla bu kesintileri kısa sürede iptal ettirebiliyor. Şirket, halihazırda 70 bini aşkın dava dosyası ile mücadele ediyor." denildi.

"Toplam borç miktarı 400 milyon TL"

Dicle Elektrik tarafından yapılan açıklamada, "Kaçak tüketim nedeniyle kesilen elektrik bağlantıları, mahkemeye itirazlar sonucu teminatsız olarak yahut küçük bir teminatla yeniden sağlanıyor. Bu süreç, bazı avukatlar tarafından bir fırsata dönüştürülmüş durumda. Ayrıca mahkemelerce verilen elektriğin kesilmemesine yönelik tedbir kararlarına konu tarımsal sulama ve mesken abonelerine ait toplam borç miktarı 400 milyon TL'ye ulaştı. Kaçak kullanım tespiti yapılmış olmasına rağmen mahkeme kararıyla tekrar enerji bağlatılan abonelerin aylık tüketim bedeli ise yaklaşık 50 milyon TL seviyelerinde." denildi.

"Mahkeme Dicle Elektrik'in görüşlerine başvurmuyor"

Hukuki süreçlerde karşılaşılan zorluklara ilişkin açıklamalarda bulunan Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, "Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen regülasyonlara uyum gösteren bir elektrik dağıtım şirketi olarak, kaçak elektrik kullanımına karşı olan mücadelemizi hukuki alanda da sürdürüyoruz. Bu süreçte maalesef bazı mahkemeler, çiftçilerimizin tedbir kararlarını çok hızlı bir şekilde almasına olanak sağlıyor. Mevzuat çerçevesinde yapılan kaçak kullanım tespiti nedeniyle veya borç nedeniyle kesilmiş elektriğin tekrar bağlanması için borcun ödenmiş olması gerekiyor. Ancak maalesef bazı mahkemeler, şirketimizin savunmasını almadan elektriğin bağlanmasına yönelik kararları hızla alıyor. Evrensel hukuk ilkelerine de aykırı olan bu durum, telafisi imkânsız zararlara yol açmaktadır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir