"Kayıt dışı istihdam yüzde 36'ya geriledi"
SGK Batman il Müdürü Sefa Tatlısu, kayıt dışılığın ülkenin en önemli sorunlardan biri olduğunu belirterek, son 5 yılda kayıt dışı istihdamın yüzde 50'den yüzde 36'ya gerilediğini söyledi.
BATMAN - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Batman İl Müdürü Sefa Tatlısu, kayıt dışı çalışma oranı ve bu konuda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Tatlısu, ülkenin en önemli sorunlardan birinin kayıt dışılık olduğunu belirterek, kurum olarak kayıt dışı istihdamla mücadelenin öncelikli görevleri arasında yer aldığını ifade etti.
Kayıt dışı istihdam oranlarının 2008 yılında yüzde 50 civarındayken, yapılan yasal düzenlemeler sonrasında 2013 yılında bu oranın yüzde 36 seviyesine çekildiğini belirten Tatlısu, "Bu oranın daha aşağılara çekilmesi için çalışmalara aynı ciddiyetle devam edilmektedir. Bu konuda ilimizde sosyal güvenlik bilinci oluşmasını sağlamak amacıyla, ilgili taraflara bilgilendirme faaliyetlerine devam edilmekte, sosyal güvenlik denetmenlerimiz tarafından işyeri ziyaretleri ve denetimlere devam edilmektedir." dedi.
İşveren ve işletmelerin herhangi bir sıkıntı yaşamamaları için kayıt dışı işçi çalıştırmamaları hususunda gereken hassasiyeti göstermelerini isteyen Tatlısu, "Bilindiği üzere yatırım teşviki ile sigorta prim desteğinden yararlanan işletme ve işverenlerimizin bu teşviklerden yararlanması için, sosyal güvenlik borcu bulunmaması, bildirimlerini düzenli yapmaları yanında kayıt dışı/kaçak işçi çalıştırmamaları gerekmektedir. Bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen işletmenin tespiti halinde, yasa gereği bir yıl süreyle tüm teşviklerden yararlanma hakkını kaybetmektedir. Kayıt dışı çalışma ile ilgili olarak Alo 170/BİMER hatları vasıtasıyla çok sayıda şikayet gelmekte olup, yasa gereği bu ihbarların gereğini yapmak zorunda olduğumuzdan, gerekli işlemler yapılmakta, bazı işletmeler teşvikten yararlanmama gibi sıkıntılar ile karşı karşıya kalabilmektedirler." ifadelerini kullandı.
Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri ile ilgili de bilgi veren Tatlısu, "18 yaşını dolduran ve hak sahibi sıfatını taşımayan gençlerimiz ile yaşları ne olursa olsun sosyal güvenlik kapsamı dışında kalan ve emekli maaşı almayan tüm vatandaşlarımız zorunlu olarak GSS kapsamına girmektedirler. 18 yaşını dolduran, öğrenimini tamamlayan, öğrenimi devam etmesine rağmen yasanın belirlediği yaş haddini doldurması nedeniyle hak sahipliği sona eren kişiler ile sigortalı iken herhangi bir nedenle sigortalılığı sona eren kişiler zorunlu olarak GSS kapsamına girdiklerinden, kendiliğinden veya müdürlüğümüzden tebligat gittikten sonra gelir tespitlerinin yapılması için 30 gün içinde Sosyal Yardımlaşma Vakıflarına başvurmak zorundadırlar. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen kişilerin GSS kapsamına girdikleri tarih itibariyle geriye dönük olarak GSS tescilleri re'sen yapılmakta ve birikmiş prim borcuyla karşı karşıya kalmaktadırlar." uyarısında bulundu.
Tatlısu son olarak, GSS kapsamına giren kişilerin, kapsama girdikleri tarihte zaman kaybetmeden GSS tescillerini yaptırmaları ve primlerini düzenli olarak ödemeleri tavsiyesinde bulundu. (M.Fatih Akgül - İLKHA)