• DOLAR 32.85
  • EURO 35.31
  • ALTIN 2453.715
  • ...
Afganistan'daki sel felaketinde can kayıpları artıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Afganistan İslam Emirliği'nin Ghor ve Faryab vilayetlerinde Cuma günü etkili olan yağışlardan sonra meydana gelen sel felaketinde binlerce ev, yüzlerce dükkan, binlerce dönümlük tarım arazisi büyük hasar alırken binlerce hayvan da telef oldu.

Ghor vilayeti yerel yetkilileri, kayıp 10 kişinin hâlâ bulunamadığını ve sel nedeniyle ölü sayısının artabileceğine yönelik endişelerini dile getirdi.

Ghor'da meydana gelen sel felaketinde Ferozkoh şehrinin neredeyse yüzde 80'inin harap olduğu bilgisi paylaşıldı.

Ghor Valisi Sözcüsü Abdulvahid Hamas, "Bu sellerde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 50 kişi öldü, çok sayıda kişi de kayıp. 2 bin ev tamamen yıkıldı, 4 binden fazla ev hasar gördü. Ayrıca Ferozkoh ili ve bu ilin ilçelerindeki 2 bin 500 dükkân kısmen zarar gördü." dedi.

Ghor'daki yıkıcı ve ölümlere sebebiyet veren sel felaketleri Ferozkoh şehrinin yanı sıra Shahrak, Dolina ve Tiura ilçelerini de etkiledi. Herat-Ghor karayolu ve ilçeleri Ferozkoh'a bağlayan yollar tahrip olduğundan trafiğe kapatıldığı belirtildi.

Sel felaketinin yaşandığı bölgelerde evsiz ve barınaksız kalan insanların zor günler geçirdiği, insanların geçim kaynakları olan bağ ve bahçelerin tamamen tahrip olduğu öğrenilirken, su kuyuları kapanan selzedelerin içme suyuna dahi erişemediği bildirildi.

Faryab vilayetinde de benzer manzaralar yaşanıyor

Faryab vilayetinde yaşanan sel felaketinde ise 18 kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı. Son sel felaketi nedeniyle Faryab ve Sar-e Pol vilayetlerinde ölümlerin yanı sıra yıkım ve ciddi maddi kayıplara yol açtığı kaydedildi.

Sel felaketine ilişkin yazılı bir açıklama yayımlayan Faryab Valisi Sözcüsü İsmetullah Muradi, "Faryab vilayetini vuran şiddetli sel, esas olarak Belcheragh, Peştun Kot, Khwaja Sabz Posh, Qaisar ve Almar ilçelerini etkileyerek yerel halkın önemli mali kayıplara uğramasına neden oldu. Bu sel felaketlerinde 2 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi de yaralandı."

Sar-e Pol Valisi Sözcüsü Habibullah Mesrur, bölgede yaşanan tahribatı şöyle özetledi:

"Kohistanat ilçesine bağlı Khawal ve Qala Shahr köylerinde 60'tan fazla konut ya yıkıldı ya da kısmen hasar gördü. Onlarca dükkân ve yüzlerce dönümlük tarım arazisi yok oldu."

Bölge sakinleri, son dönemlerde yaşanan sel felaketlerinin şimdiye kadar eşi benzeri görülmemiş çapta olduğuna dikkat çekti.

Ulaştırma ve Sivil Havacılık Bakanlığı, bugün; Herat, Farah, Ghor, Badghis, Badakhshan, Takhar, Baghlan, Panjshir, Nuristan, Kunar, Kapisa, Parwan, Bamiyan, Faryab, Jawzjan ve Samangan'da yoğun yağışların olabileceği ve potansiyel su baskınlarının yaşanabileceği uyarısında bulundu. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir