Mersin'de 'Şeftali Üreticileri Birliği' kuruluyor
Mersin'deki şeftali üreticileri, yaş sebze ve meyve piyasasında daha etkili olabilmek için 'Şeftali Üreticileri Birliği'ni kuruyor.
MERSİN - Mersin şeftali üreticileri yaş sebze ve meyve piyasasında daha etkili olabilmek ve piyasa fiyatlarını belirlemek amacı ile 'Şeftali Üreticileri Birliği'ni kuruyor.
Mersin Ziraat Odası Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Çiftepala, Toroslar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdülkerim Çiçek, Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel ile köy muhtarları ve vatandaşlar katıldı.
Toplantıda ilk konuşmayı Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel yaptı.
Konuşmasında, Mersin'de yetiştirilen ürünlerin Türkiye'de marka yaptığını belirten Çiçek, "Bunların arasında Tarsus Beyazı dediğimiz üzüm gelmekte. Mersin'de artık biz 200 bin tonun üzerinde şeftali üretiyoruz. Dünyada bu ürünleri yetiştiren diğer ülkelerden jeolojik ve iklimsel olarak avantajlıyız. Hatta bizim buradaki bir ürünümüzün hasadına, diğer ülkelerdeki aynı üründen 15-20 gün öncesinde başlıyoruz. Yetiştirilen şeftalinin yüzde 30'u meyve suyu sektöründe hammadde olarak kullanılıyor. Bu da 60-70 bin ton demek oluyor. Şeftalinin o zamanki fiyatını, fabrikaya hammadde olarak alan kişiler belirliyor." dedi.
İl Tarım Müdürü Kadir Çiftepala ise yaptığı konuşmasında, "Dünya'da yetiştirilemeyen ürünler Mersin'de yetiştirilir. Bu sene bizim vermiş olduğumuz toplam destekleme rakamları 84 milyon TL. Mersin şuan Türkiye'de ikinci tarımsal desteği alan ildir. Birlik kurulduğu zaman Pazar gücü daha fazla oluyor. Yetiştirdiğimiz ürünlerde kimyasal kullanımına dikkat etmemiz gerekir. Son zamanlardaki uygulamalarda Mersin'de ürün yetiştiriciliğinde kimyasal kullanımı azaldı. Ürünlerinizi mutlaka sigortalatın." ikazında bulundu.
Yapılan konuşmaların ardından Şeftali Üreticileri Birliği kurulması için detayların konuşulacağı toplantıya geçildi. (Osman Öksüz - İLKHA)