Engellilerden farkındalık çalışması: 1 dakikalığına engelli olur musun?
10-16 Mayıs Engelliler Haftası münasebetiyle Ümraniye Tüm Engelliler Derneği’nin düzenlendiği programa katılan vatandaşlar; engelli vatandaşların yaşadıkları zorlukları anlamak ve empati yapmak için tekerlekli sandalye kullanarak ve gözlerini kapatarak 1 dakikalığına engelli oldu.
10-16 Mayıs Engelliler Haftası münasebetiyle Ümraniye Tüm Engelliler Derneği (ÜTED) anlamlı bir program düzenledi.
Ümraniye’de bulunan derneğin bahçesinde “Empati Parkuru” adıyla kurulan parkurda, "1 Dakikalığına Engelli Olur Musun?" sloganıyla vatandaşlar engelli vatandaşları anlamak için deneyimde bulundu.
Yürüme engellileri anlamak için tekerlekli sandalye kullanımı, görme engellileri anlamak için de gözlerini kapatarak, görme engelli bastonu ile yürüyerek 1 dakikalığına engelli vatandaşlar ile empati kurmaları sağlandı.
Engelli vatandaşların yaşadıkları zorlukları anlamak için deneyimde bulunan vatandaşlar, zaman zaman zorluk yaşarken; engelli vatandaşların ilk defa tekerlekli sandalye kullanan katılımcılara yardım etmeyi ihmal etmediği görüldü.
“Gazze’de yaklaşık 1 milyon insan engelli oldu”
Engelli bireylerin yaşamlarındaki zorlukları göstermek için ‘Engelli Parkuru’ çalışmasını hazırladıklarını belirten ÜTED Başkanı Yahya Sağlam, “Buradaki amacımız, sağlıklı bireylerin engellilerin durumunu anlamasını sağlamak için empati yaptırmak. Görme engelli bireylerin durumunu, yaşadıkları zorluğu anlamaları açısından parkurda yürüttük; zorlukları birebir yaşadılar. Sağlıklı bireylere akülü veya manuel araba kullanarak engellilerin yaşadığı zorlukları anlamasını sağlamak için parkuru hazırladık. Bilindiği gibi dünyada yaklaşık 1 milyar engelli olduğu tahmin ediliyor. Son olarak Gazze’de siyonist israil Filistin halkını katlediyor. Gazze’de yaklaşık 1 milyon insan engelli oldu. Bu durumu lanetliyoruz. Dünyanın bu duruma sessiz kalması çok yanlış, bir an önce bu katliamın durdurulmasını istiyoruz.” dedi.
“Şükretmemiz gereken ne kadar çok organımızın olduğunu hissediyoruz”
İlk defa gözlerini kapatmış bir insanın yürürken neler hissettiğini yaşamaya çalıştığını belirten Eğitimci Reşat Gürel, “Allah’ın vermiş olduğu organ, gözlerdeki güzelliğin neler olduğunu ve şükretmemiz gereken ne kadar çok organımızın olduğunu hissediyoruz. Gözleri görmeyen insanın nasıl yürüdüğünü, bu caddelerde nasıl mücadele verdiğini, evine veya işine ulaşabilmek için yaptıkları mücadeleleri bu farkındalık eğitimi bize gösterdi. Gerçekten de hepimize yarın ne olacağı belli değil. Bu hayata alışabilmek, bu hayatı yaşayanların hissettiklerini hissedebilmek ve onlarla 1 dakikalıkta olsa birlikte olabilmek gerekir.” şeklinde konuştu.
“Araçlarımızı düzgün yerlere park etmemiz, evlerimizi yaparken engelli kardeşlerimize yol bırakmamız şarttır; bunu anladım”
Her insanın bir engelli adayı olduğunu hatırlatan Cemal Özcan, “Yaşadım, gördüm ve duygulandım. Engellileri düşünerek öncelikle araçlarımızı düzgün yerlere park etmemiz, evlerimizi yaparken engelli kardeşlerimize yol bırakmamız şarttır; bunu anladım.” şeklinde konuştu.
“Hepimiz bir engelli adayıyız, ne zaman ne olacağımız belli değil”
Engellileri düşünmek gerektiğini dile getiren Cemal Sorgucu, “Önümde küçük bir engel olduğu zaman nereden geçeceğimi şaşırdım, engellilerin de yaşantısını dikkate almamız lazım. Hiç kimse sağlam olarak doğmadı ve sağlam olarak da kalmayacaktır. Hepimiz bir engelli adayıyız ne zaman ne olacağımız belli değil. Engellilerimize kolaylık tanımamız lazım.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)