• DOLAR 32.582
  • EURO 35.055
  • ALTIN 2455.119
  • ...
Uluslararası Af Örgütü'nden Shell'e "insan hakları ihlalleri" suçlaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bu çağrı, Nijerya'nın petrol endüstrisi düzenleyici kurumunun ülkedeki işletmelerini satmak isteyen petrol şirketlerine hızlı satış onayı vermeye hazır olduğunu duyurmasının ardından geldi.

Uluslararası Af Örgütü Nijerya Direktörü İsa Senusi, şirketin "çevreyi kirleten, içme suyunu kirleten ve tarım arazilerini, balıkçılığı ve insanları zehirleyen" petrol sızıntılarıyla ilgili onlarca yıldır süren ağır insan hakları ihlallerinden tam olarak sorumlu tutulması çağrısında bulundu.

Şirketin fosil yakıt endüstrisinin uzun ve içler acısı kirlilik siciline "arkasında daha fazla hasar bırakarak" katkıda bulunmasına izin verilmemesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Senusi, etkilenen toplulukların satış sürecinden dışlanmaması gerektiğini vurguladı.

Uluslararası Af Örgütü, Shell'in Nijerya'daki faaliyetlerinin satışı için verilecek her türlü onayın "eksiksiz ve kapsamlı olması ve insan haklarını korumaya yönelik güvenceler içermesi" tavsiyesinde bulundu.

Örgüt, fosil yakıtların hızla kullanımdan kaldırılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarına adil bir geçiş için kampanya yürüttüğünü hatırlattı.

Shell, ocak ayında Shell Petroleum Development Company of Nigeria'yı (SPDC) Nijerya merkezli dört arama ve üretim şirketi ile uluslararası bir enerji grubundan oluşan bir ortaklığa 2,4 milyar ABD Doları değerinde bir anlaşma ile satmayı kabul ettiğini açıklamıştı.

Nijerya Petrol Düzenleme Komisyonu geçen hafta Abuja'da Shell ve ExxonMobil'in de aralarında bulunduğu büyük petrol şirketlerinin temsilcileriyle yaptığı toplantıda sektörün satışın hızlı bir şekilde onaylanmasına hazır olduğunu ifade etti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir