• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kamuda 100 milyarlık tasarruf sağlanmasını hedefleyen 8 maddelik paketi açıkladı.

Söz konusu verimlilik paketinin ekonomiye etkisi ve programa ilaveten eklenebilecek bazı tasarruf tedbirlerini paylaşan Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD), Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Güneş imzasıyla yazılı açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, son yıllarda yaşanan yüksek enflasyondan kaynaklanan hayat pahalılığı, toplumun tüm kesimlerini ilgilendirdiğini belirten Güneş, bu nedenle açıklanan her ekonomik paket veya uygulamanın halkın yaşam standartlarını ve refahını ilgilendirdiğinden hassasiyeti artırdığını ifade etti.

"Bu çalışmaların kısa sürede toplumun refah seviyesine olumlu etki etmesini umuyoruz"

Kamuda verimliliği esas alan tasarruf tedbirlerinin ekonomik programı daha da güçlendireceğine vurgu yapan Güneş, "Ülke vatandaşları olarak, harcamalarımızı daha tasarruflu yapmaya devam etmeliyiz. Üretim yapanlar ise daha katma değerli ürünler üretmelidir. Bu çalışmaların kısa sürede toplumun refah seviyesine olumlu etki etmesini umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Devlet harcamalarının kontrol altına alınması, israfın ortadan kaldırılması ve kaynakların doğru kullanılarak daha verimli harcama alanlarına yönlendirilmesinin son derece önemli olduğunu kaydeden Güneş, bu konuyu daha önce de birçok kez açıklamalarında dile getirdiklerini belirterek hazırlanan tasarruf paketine ilaveten alınabilecek bazı ekonomik tedbirleri paylaştı.

Güneş, alınabilecek ekonomik tedbirleri başlıklar altında şu şekilde sıraladı:

  • Kamu harcamaları: Milletvekili ve danışman sayısının azaltılması, bakanlık ve milletvekili emekliliklerinin yeniden düzenlenmesi ve belediyelerin israflarının kısıtlanmasıyla kamu harcamalarında önemli tasarruf sağlanabilir.
  • Araç Durumu: Devlet bir yandan tasarruf tedbirleri kapsamında araç sayısının azaltılacağını belirtirken diğer yandan ihale sözleşmeleri kapsamında birçok taşıt müteahhitlerden istenilmekte ve bu araçların çoğu kontrollük hizmetlerinde değil, yine makam araçları olarak kullanılmaktadır. Bu durum tasarruf tedbirlerine güveni azaltmaktadır.
  • Kamu Yatırımları: Kamu yatırımlarının öncelikli sıralamasının yapılması en doğrusudur. Bunun takibatının yapılması ve sözde kalmaması gerekmektedir. Yapılmayan ve yapılmayacak olan yatırımlar için müteahhitlere şartsız tasfiye hakkı verilmelidir. İşler yapılmayacaksa boşuna yatırım programında yer işgal etmemelidir.
  • Bürokrasi: Muhtarlık sisteminin gözden geçirilmesiyle gereksiz bürokrasi azaltılabilir.
  • Vergi geliri: Gelir düzeyine göre vergilendirme sisteminin yeniden düzenlenmesiyle vergi gelirleri artırılabilir. Yeni bir program gündeme gelmişken her şeye yeniden başlıyorsak yeni bir vergi affı ile yeniden bir başlangıcın kapısı açılmalıdır. Bundan devletin de kazancı olacaktır.
  • Siyasi istikrar: Partilere yapılan hazine yardımlarının azaltılmasıyla siyasi istikrar sağlanabilir.
  • Seçim maliyetleri: Genel ve yerel seçimler arasındaki maliyetlerin ayrı ayrı incelenmesiyle seçim maliyetleri düşürülebilir.

Güneş son olarak, "Geç kalınmış bir karar olmasına rağmen, kamuda tasarruf ve verimlilik paketini olumlu buluyoruz. Açıklanan bu program uygulamaya konulurken alınacak tedbirler kesinlikle göz ardı edilmemelidir. İzleme, denetleme ve yaptırım noktasındaki uygulamaların da devam etmesini diliyoruz." dedi. (İLKHA)