• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Dünyadan ve Türkiye`den Esad`a Tepki Yağıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, ulusal "gururun" sembolü olarak nitelediği Suriye ordusunu kutladı.

Sana ajansına göre Beşşar Esad, Suriye ordusunun kuruluşunun 66. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada, "Bugün ve yarın bizi hedefleyen saldırgan planlara karşı haklarını savunan Suriye Arap ordusunun kurulmasının 66. yıl dönümü vesilesiyle her bir askeri kutluyor ve selamlıyorum. Hepiniz gururu ve onuru temsil ediyorsunuz" diye konuştu.

Esad, "Suriye halkının, ülkeyi bölmeyi amaçlayan bu yeni komplo dönemini başarısızlığa uğratacak öngörü ve ulusal bütünlüğe sahip olduğundan emin olduğunu" belirtti.

Suriye`nin "komploları ve komplocuları reddettiğini" söyleyen Esad, "bugün, politikalarını sürdürme konusunda hiç olmadığı kadar kararlı olduklarını" ifade ederek, "Onlar ihtilaf yaratmak istediler, ancak biz bunu önleyebildik ve durmayacak küresel reformlara başladık" dedi.

BİR GÜN ÖNCE KATLİAM

Esad`ın kutlama mesajı, tank destekli birliklerin girdiği Hama ve Der Ez Zor`da toplam 150 kişinin ölümünün ardından geldi.
El Cezire televizyonunun internet sitesinde yer alan haberde, güvenlik güçlerinin Hama`ya başlattığı saldırılarda ölü sayısının 130`a yükseldiği, yüzlerce yaralı olduğu belirtildi.

Haberde, Der Ez Zor kentinde ordunun saldırısında ise 20 kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Dün yaşanan ölümlere Türkiye ve dünyadan ise büyük bir tepki yağıyor.

ABDULLAH GÜL: KABUL EDİLEMEZ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye`de muhaliflere yönelik yapılan operasyonlara ilişkin, ``Ramazan ayının ruhuna uygun bir şekilde, sükunetin sağlanması ve köklü reformların gerçekleştirileceğine dair halkın ikna edilmesi beklenirken, tam aksine Ramazan ayına daha kanlı bir ortamda girilmesi asla kabul edilebilecek ve sessiz kalınabilecek bir gelişme değildir`` dedi.

Gül ayrıca, Suriye`de yaşananların zaten var olan kaygıları daha da derinleştirdiğini belirterek, ``Suriye yönetimini halka karşı uygulanan şiddeti durdurmaya ve ülkenin geleceğini barış ve istikrar temelinde inşa edecek reformları inandırıcı şekilde süratle gerçekleştirmeye davet ediyorum`` dedi.

NATO: ASKERİ MÜDAHALE İÇİN ŞARTLAR OLUŞMADI

Dünya giderek artan ölümler karşısında Suriye`ye askeri bir müdahaleyi masaya koydu. Fakat NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Suriye`ye askeri müdahale için "şartların oluşmadığını" belirtti.

Anders Fogh Rasmussen, "Midi Libre" gazetesine yaptığı açıklamada, "Libya`da BM`nin açık himayesine dayanan bir operasyon yaptıklarını, bölge ülkelerinin de desteğini aldıklarını, bu iki koşulun Suriye`de oluşmadığını" belirtti.

Rasmussen, "Suriyeli güvenlik güçlerinin halka yönelik şiddet eylemlerini" de kınadı.

Libya konusunda ise Rasmussen, BM`nin görevinin "halkı korumak" olduğunu hatırlatarak, "kara kuvvetlerinin konuşlandırılmasının düşünülmediğini" söyledi.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, "Kaddafi`nin savaş makinesini bozduklarını, muhaliflerin ilerlediğini, rejimin kaynaklarının azaldığını, bakanlarının ve komutanlarının ayrıldığını" belirterek, Kaddafi`nin iktidardan ayrılması gerektiğini, yerinin Lahey`deki mahkeme olduğunu söyledi.

SURİYE`YE YENİ YAPTIRIMLAR GELİYOR

Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Christine Fages, Suriye`de hükümetin hafta sonu düzenlendiği bir baskında en az 70 kişinin hayatını kaybetmesinden sonra AB`nin Şam yönetimine yeni yaptırımlara hazırlandığını bildirdi.

Fages, basın toplantısında, AB`nin kısa süre içinde çeşitli yaptırımları kabul edeceğini, Suriyeli yetkililer ile şirketlere yönelik ayrı yaptırımlar uygulanacağını kaydetti.

Bakanlık sözcüsü, Suriye`deki siyasi, askeri ve güvenlik yetkililerini kastederek, "Eylemlerinden sorumlu tutulacaklarını şimdi her zamankinden iyi bilmeliler" dedi.

İnsan hakları örgütleri, Suriye`nin orta kesimlerindeki Hama kentine dün tanklar desteğinde düzenlenen saldırılarda 80 sivilin öldürüldüğünü açıklamıştı.

Uluslararası ajanslar da Suriye askerlerinin bugün de Hama kentine tanklar desteğinde operasyonlarını sürdürdüğü yolunda haberler vermişti.

ALMANYA: ESAD ŞİDDETE SON VERMELİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad`dan kendi halkına karşı uyguladığı şiddete son vermesini istedi.

Alman hükümeti sözcü yardımcısı Christoph Steegmans, başkent Berlin`de hükümet ve bakanlık sözcülerinin katıldığı olağan basın toplantısında yaptığı açıklamada, Merkel`in Suriye`deki olayları şiddetle kınadığını belirterek, Merkel`in Esad`dan halkına karşı uyguladığı şiddeti bir an önce durdurmasını istediğini ifade etti.

Suriye halkının düşünce özgürlüğü ile protesto haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Steegmans, sorunun barışçıl bir şekilde çözülmesi için ciddi bir diyaloğun başlatılması gerektiğini kaydetti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de AB`nin bazı yaptırım kararları aldığını ve bunların kısa zamanda yürürlüğe konulacağını ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ayrıca, Türkiye`de Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının emekliliklerini istemesiyle ilgili bir soru üzerine, Türkiye gibi iyi partner olan ülkelerin iç siyaset gelişmeleri konusunda Alman hükümetinin açıklama yapmasına gerek olmadığını, ancak kendi açısından durumun bir kriz olmadığını söyledi.

ajanslar

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir