• DOLAR 33.982
  • EURO 37.725
  • ALTIN 2728.385
  • ...

Kızıltepe ilçesi Muhtarlar Derneği toplantı salonunda bir araya gelen kırsal mahalle muhtarları, Kızıltepe Ziraat odası başkanı Bedirhan Dinler, Kızıltepe Muhtarlar derneği başkanı Hatip Şeran, Kızıltepe Zahireciler Derneği ve Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu başkanı Mehmet şerif Öter, Akdoğan yolu Buğday pazarı başkanı Ahmet Kılıç ve bazı kitle örgüt temsilcileri ikinci ürün olan mısır için bir araya geldi.

STK ve çiftçi temsilcileri, tarımda kullanılan yüksek elektrik maliyetleri nedeniyle ikinci ürün mısır üretimi yapılamaz duruma geldiğinden, üretimde kullanılan elektrik için hükümete acil destek çağrısında bulundular.

Alınan ortak kararı Zahireciler Derneği ve Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu Başkanı Mehmet Şerif Öter okudu.

Yıllardır projesi bitmeyen GAP hakkında konuşan Öter, “Yıllardır Mardin’de tarımsal alanda yaşanan elektrik sıkıntısının tek sebebi 49 yıldır bitirilemeyen GAP sulama kanallarıdır. Çiftçilerimiz zor şartlarda, borçlanarak kendi imkânlarıyla açtıkları, derinliği 400-500 metreleri bulan artezyen kuyulardan elektrik gücüyle çekilen suyla mısır üretimi yapmak zorunda kalıyor. Geçen yıllarda Hükümetimiz çiftçilerimize elektrik desteği sağlıyordu.  Bundan sonra bu desteğin verilmeyeceği kararı mısır üreticisi çiftçilerimizi üretim yapamaz duruma getirmiştir. Mardin’in 4 ilçesi Kızıltepe, Artuklu, Derik ve Nusaybin’de yapılan ikinci ürün mısır üretim miktarı iki milyon ton civarıdır. Bu rakam, ülkemizin ikinci ürün mısırın toplam üretiminin 3/1’dır. Elektrik maliyeti nedeniyle Mısır üretimi yapılmazsa milli servet kaybı olur.” şeklinde aktardı.

Hükümet yetkililerine acil destek hakkında çağrıda bulunan Öter, şu maddeleri sıraladı:

1-GAP kapsamında bulunan ana göletin ve dağıtım kanallarının ivedilikle bitirilmesi gerekiyor.

2-GAP sulama kanalları tamamlanıncaya kadar Tarımda kullanılan elektrik fiyatları cazibe sulamanın yapıldığı Çukurova, Kahramanmaraş ve benzeri dönüm başı ödenen sulama ücret tarifesinin Mardin için de uygulanması lazım. Çukurova'daki çiftçilerimiz Seyhan Barajından mısır, pamuk, buğday için dönüm başı 100-150 TL öderken, Mardin'deki çiftçimiz ise dönüm başı ortalama 3 bin-4 bin lira elektrik faturaları çıkıyor. Çiftçilerimiz çoğunluk itibariyle bu miktarları ödeyemiyor. Çünkü ürünün tamamını satsa elektrik bedeline yetmiyor. Bu durumda Özel olan elektrik dağıtım şirketi de çiftçiler de zor durumda kalıyor.

3-Tarımda kullanılan elektrik, mazot, gübre, tohum ve diğer girdi kalemlerinden vergilerin alınmamasıd8r. Tıpkı denizlerdeki yat, sürat teknelerinden mazotta vergi alınmadığı gibi.”

Son olarak Öter, “Milli üretimimizi ilgilendiren bu sorunun çözümü için gerekli kararların acil bir şekilde alınmasını talep ediyoruz. Zira İkinci ürün mısır ekim zamanı daralıyor. Şayet yakın zamanda olumlu bir gelişme olmazsa bir heyetle Başkentimize, Ankara’ya vekillerimize, Hükümet yetkililerimize gideceğiz.” ifadelerini ekledi. (İLKHA)