• DOLAR 32.867
  • EURO 35.161
  • ALTIN 2430.399
  • ...
HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Her insan bir engelli adayıdır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye Sakatlar Derneği Mersin İl Yönetim Üyesi Mürsel Çiftçi, HÜDA PAR Mersin İl Başkanlığı'nda, HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç ile bir araya geldi.

Engelli Haftası nedeniyle ziyaret gerçekleştirdiğini belirten Türkiye Sakatlar Derneği İl Yönetim Üyesi Mürsel Çiftçi, Milletvekili Dinç'e karşılaştıkları sorun ve sıkıntıları aktardı.

Engellilerin karşılaştıklarını sorun ve sıkıntıları not alan Dinç, gerekli adımların atılması ve konunun muhataplarına ulaşması için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Fiziki engellerin insani ilişkileri belirlemede ölçü olamayacağını vurgulayan Dinç, "Bizim için asıl olarak insanın niyet olarak engelli olmaması gerekiyor. Madde olarak engelli olmanın aslında çok kıymeti yok, insanın kalbinin engelli, fikrinin engelli olmaması gerekiyor; zaten her insan bir engelli adayıdır." diye konuştu.

"Sadece Engelliler Haftasında engellilere değer veriliyor"

İnsanların birbiriyle olan ilişkilerinin madde değil, mana üzerinden geliştirilmesi, engellilerin sosyal hayat içerisinde yaşamlarını kolaylaştıracak adımlar atılması gerektiğini ifade eden Dinç, "Engellilere, hiçbir engel standardına takılmadıkları bir hayat oluşturulması lazım. Mesela 16 Mayıs'a kadar Engelliler Haftası olarak söyleniyor fakat sadece engelliler haftasında engellilere değer veriliyor. Aslında her zaman değer verilmesi gerekir, oysaki bakıyoruz ulaşımda engellilere has bir otobüs yok, ticari taksi yok. Belki bunlar çok basit bir şey fakat bir engelli için çok büyük bir şeyi ifade eder. Engellilerin yaşadığı en büyük sorunlardan bir tanesi yalnız kalması, evdeyken canının sıkılmasıdır. Bunların giderilmesi engellilerin en büyük mutluluk kaynağıdır fakat buna yönelik hiçbir şey bulunmamaktadır. Engelli vatandaşlarımıza bu tür imkânlar sunulmamış." dedi.

"Bütün mimari yapılarda engellilerin hakları gözetilmeli"

Toplumda engeli olan insanların haklarının korunmasının gerekliliğine değinen Dinç, şunları kaydetti:

"Engelli vatandaşlarımız bize bir emanettir. Bu emanete en güzel şekilde sahip çıkmamız gerekiyor. Engellilerin emanet olmasından kastettiğimiz, onların haklarını korumak ve onların karşılaştığı sorun ve sıkıntılar karşısında bizlerin gerekirse kendi haklarından feragat ederek onlara yardımcı olmasıdır. Yapılan bütün mimari yapıların engellilerin hakları gözetilerek yapılması lazım."  (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir