• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Namazlarınızı sandalyede değil oturarak kılın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Bursa Müftülüğü, sanal alemden e-fetva uygulaması kapsamında vatandaşlardan gelen çeşitli konulardaki soruları cevaplandırıyor.
Bir vatandaşın, "Sandalyede namaz kılınınca namaz oluyor mu? Hükmü nedir?" yönündeki soruyu Vaiz Mustafa Bülbül cevapladı. Konuyla ilgili Din İşleri Yüksek Kurulu’nun bir kararı olduğunu vurgulayan Bülbül, namazı normal şekli ile ayakta kılmaya gücü yetmeyen kimse için asıl olan namazını oturarak kılmak olduğunu söyledi.
 
Bülbül, şunları kaydetti:
"Böyle bir kişi, namazını kendi durumuna göre diz çökerek veya bağdaş kurarak yahut ayaklarını yana ya da kıbleye doğru uzatarak kılar. Nitekim Hz. Peygamber (sav) nasıl namaz kılacağını soran hasta bir sahabiye `Namazını ayakta kıl.
 
Eğer gücün yetmezse oturarak, buna da gücün yetmezse yan üzere kıl` buyurmuştur. Ayakta durabilen ve yere oturabildiği halde secde edemeyen kimse namaza ayakta başlar, rükudan sonra yere oturarak secdeleri ima ile yapar. Ayakta durabildiği halde oturduktan sonra ayağa kalkamayan kişi namaza ayakta başlar, secdeden sonra namazını oturarak tamamlar.
 
Ayakta durmaya ve rüku yapmaya gücü yettiği halde yere oturamayan kimse namaza ayakta başlar rükudan sonra secdeyi tabure ve benzeri bir şey üzerine oturarak ima ile eda eder. Ayakta durmaya gücü yetmeyen, yere de oturamayan kimse namazı tabure, sandalye ve benzeri bir şey üzerine oturarak rüku ve secdeleri ima ile yerine getirir."
 
Vaiz Bülbül, kulun Allah’a ibadet ederken özen ve hassasiyet eksikliğinden dolayı Rabbine karşı sorumluluk bilincinde olunması gerektiğine dikkat çekti. Bülbül, namazını tabure, sandalye ve benzeri şeyler üzerinde kılan müminin ileri sürdüğü mazeretlerin, kendisini vicdanen rahatlatacak boyutta olması gerektiğini belirtti.
 
Vaiz Mustafa Bülbül, cevabında şu ifadelere yer verdi: "Namazı asli şekline uygun olarak kılmaya engel olmayacak hafif bedeni rahatsızlıklar bu konuda meşru mazeret olarak görülmemelidir. Dini açıdan zorunlu ve meşru bir sebep bulunmadıkça camilerde sandalyede namaz kılmak, göze hoş gelmeyen bir görüntü ortaya çıkarmakta ve cemaat arasında tartışmalara sebep olmaktadır.


Özellikle üzerinde namaz kılmak amacı ile camilerde sıralar halinde sabit oturakların yapılması, cami doku ve kültürüyle bağdaşmamaktadır.


Bu sebeple hastalık ve özürlülük gibi herhangi bir rahatsızlığı bulunan kimselerin, zorunlu olmadıkça namazlarını sandalyede değil, yere oturarak kılmaları uygundur." Cihan

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir