• DOLAR 32.923
  • EURO 35.222
  • ALTIN 2446.074
  • ...
Çin, Filistin'in BM'ye tam üyeliğine karşıtlığın sona ermesini talep ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, ülkesinin "ilgili ülkeleri uluslararası toplumun ahlaki ve insani vicdanına karşı çıkmaya devam etmemeye çağırdığını" söyledi.

Wenbin, Çin'in ülkelere "Filistin'in Birleşmiş Milletlere katılımıyla ilgili kararları engellemeye devam etmemeleri" yönünde çağrıda bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Pekin'in bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik yenilenen bu desteği, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun geçtiğimiz Cuma günü ezici bir çoğunlukla Filistin Devleti'nin Birleşmiş Milletler'e tam üyeliğe uygunluğuna ilişkin bir kararı kabul etmesinden ve Güvenlik Konseyi'ne tavsiyede bulunmasından sonra geldi.

Birleşmiş Milletler web sitesine göre, Filistin'in BM üyeliğine yönelik oylamasına 143 ülke lehte oy verdi, ABD dahil 9 ülke karara karşı çıktı ve İngiltere dahil 25 ülke oylamada çekimser kaldı.

Filistin, 2011 yılında Birleşmiş Milletler'e tam üyelik başvurusunda bulundu ancak Amerika'nın vetosunu kullanmasının ardından Güvenlik Konseyi'nden gerekli desteği alamadı ancak 29 Kasım 2012'de Birleşmiş Milletler'de gözlemci devlet statüsünü aldı.

Geçtiğimiz ay ABD, Genel Kurul'un Filistin Devleti'ni Birleşmiş Milletler üyesi olarak kabul etmesini öneren Cezayir karar tasarısına karşı Güvenlik Konseyi'nde veto hakkını kullanmıştı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir