• DOLAR 33.005
  • EURO 35.335
  • ALTIN 2458.505
  • ...

Düğün sezonu olmasına rağmen mobilya alışveriş noktasında piyasanın durgun olduğunu belirten Mardinli mobilya üretici ve satıcıları, yaşanan durgunluktan muzdarip olduklarını ifade etti.

Mobilya üreticileri, piyasadaki durgunluğun sebebinin, fahiş fiyat artışları ve son 2 yılda ürünlere gelen zam olduğunu aktardı.

Esnaf olarak önlerini pek aydınlık göremediklerini belirten esnaf Ömer Şavli, hayat pahalılığından dolayı piyasada durgunluk yaşandığını ifade etti.

"Bu sene mobilya satışı noktasında oldukça durgunluk yaşanmaktadır"

Ömer Şavli

İnsanlarda daha çok ikinci el mobilyaya yönelme durumu olduğunu ifade eden Şavli, "Şu an yatak odası satışları hemen hemen sıfır düzeyindedir. Sebebi de fahiş fiyatlardan dolayıdır.  Biz esnafı da en çok etkileyen fiyat pahalılığıdır. Geçen sene piyasa daha iyi yöndeydi. Ancak bu sene mobilya satışı noktasında oldukça durgunluk söz konusudur. İnsanların daha çok ikinci el mobilyaya yönelme durumu var. Esnaf olarak önümüzü pek aydınlık göremiyoruz. Ayrıca eski mobilyasını tamir edenler de yaygın halde. Bu yönde sıfırdan daha çok rağbet ediliyor. Bu konuda yetkililerin esnafı göz ardı etmemeleri lazım. Vergi yükünün en azından biraz da olsa hafifletilmesi lazım." şeklinde ifade etti.

"Pahalılıktan dolayı ikinci el ve eski mobilyaları tamir etme yönünde daha çok rağbet var"

Ali Şavli

Günümüz düğün masraflarının mobilya noktasında 400-500 bin lira olduğunu aktaran esnaf Ali Şavli, "Mobilya satışı orta düzeyde. Normal seyrinde piyasa yaşanmaktadır. Fazla yoğunluk yaşanmıyor. Yoğunluğun oluşmamasının sebebi malzeme fiyatlarındaki artıştır. Daha önceden düğün masrafına 35-40 bin lira giderken günümüzde 400-500 bin liradan aşağı masraf gitmiyor. Malum olduğu üzere altın fiyatları olsun, mobilya masrafı olsun bayağı yükselmiş durumdadır. Bu pahalılıktan dolayı ikinci el ve eski mobilyaları tamir etme yönünde daha çok rağbet var. Genellikle mutfak dolaplarını sıfırından ziyade yenileme söz konusu oluyor. Özellikle de bazen mutfak yenileme yerine de kapak boyama işlemi yapılıyor." şeklinde konuştu.

"Şu an yatak takımı odası 50 bin lira ve üstü"

Geçen seneye nazaran bu yıl mobilya sektöründe zam oranının fazla olmadığını kaydeden Şavli, "Geçen sene malzeme fiyatlarına yüzde 300 civarında zam gelmişti. Ancak bu yıl fazla bir zam söz konusu olmadı. Bu sene yüzde 5 civarı zam geldi. İnşallah piyasadaki fiyat artışları durursa tekrardan hareketlilik yaşanacaktır. Yeni evlenenler şu an yatak takımı odasını almaya kalkışsa 50 bin lira ve üstü civarındadır. Geçen sene ise bu fiyat 35-40 bin civarındaydı. İkinci el mobilya yatak odasını ise 20 bin liraya alanlar da var." ifadelerini aktardı. (İLKHA)