• DOLAR 32.874
  • EURO 35.182
  • ALTIN 2451.15
  • ...
Çiçek ve ağaç bakımı nasıl yapılmalı nelere dikkat edilmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fidan ve çiçek ekim dönemleri, bakımı, budama ve sulama faaliyetleri gibi çiçek yetiştiriciliğin bitkiye özel süreçlerini aktaran çiçek yetiştiricisi Seyfettin Oral, ev ve bahçelerinde çiçek veya fidan ekenlerin tekrarladığı hatalara dikkat çekti.

Diyarbakır'da yaklaşık 20 yıllık çiçek yetiştiriciliği ve satışı yapan Oral, çiçek ve bitki severlerin en sık tekrarladığı hataların başında sürekli sulama geldiğini belirterek olağandan fazlasının bitkiye zarar verdiğini söyledi.

Elinde bulundurduğu bazı çiçek türlerini sıralayan Oral, "Bizde mavi selvi çam, limonlu çam, leylandi çam, leylak, kartopu, şımşir ve tafran gibi bitki türleri var. Ev çiçekleri ayrı, bahçe çiçekleri farklıdır. Kurdele, kauçuk ve barış çiçekleri ev içindir. Diğerleri ise bahçe çiçekleridir." dedi.

Fidan ve çiçek ekiminin dönemleri hakkında bilgi veren Oral, "Saksı bitkilerinin ekim vakti yoktur, her vakit ekimi yapılabilir. Mart ayında ekimi yapılan fidanlar ise çiçek açması durumunda ekimi yapılamaz. Fidanın topraktan ayrılması durumunda kurur." ifadelerini kullandı.

Çiçek veya farklı bitkilerin bakımında en çok tekrarlanan hatanın aşırı sulama olduğunu sözlerine ekleyen Oral, yoğun sulamanın bitkiye verdiği zarara değinerek şunları söyledi:

"Saksı çiçekleri her zaman ekilebilir ama susuz bırakılmamalıdır. Fidan kendini tutuncaya kadar su vermeye devam edilir. Çok sulama olduğunda fidanın kökü çürür, bunu da bilmek lazım. Damla sulamayla sürekli sulu kalsın derseniz diktiğiniz fidan kurur. Kuruysa sulayacaksın, yaşken sulanmaz! kurumuş fidanların kökleri simsiyah olur. Suyu seven ağaçlar salkım söğüt ve çınardır. Bu ağaçlar suya dayanıklıdır ama diğer ağaçlar dayanmaz."

Budama şekli ve döneminden de söz eden Oral, "Yaz-kış meyve, çam ve saksı çiçekleri her mevsimde satılır. Meyve ağaçları meyve verdikten sonra budaması yapılırsa ağaç gençleşir ve yaşama ömrü uzar. Budaması yapılmayan ağaçlar günbegün çürüyüp gider, muhakkak budama yapılmalıdır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir