• DOLAR 35.42
  • EURO 36.548
  • ALTIN 3050.34
  • ...
Tarihte bugün: 13 Mayıs
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1846: ABD Kongresi, sınır devriyelerine baskın yapılmasını gerekçe göstererek Meksika'ya savaş ilan etti.

1888: Brezilya'da kölelik kesin olarak kaldırıldı. Yasanın çıkmasında; kölelik karşıtı eylemlerin yanı sıra, köle sahibi olmanın, yeni gelen Avrupalı göçmenleri çalıştırmaktan daha masraflı olmasının da etkisi vardı. 

1929: Deprem kuşağında yer alan ve sık sık depremlerle sarsılan İran'ın, Horasan bölgesinde deprem oldu; yaklaşık 3 bin kişi öldü.

1940: İngiltere Başbakanı Winston Churchill (Vinstın Çörçıl) İkinci Dünya Savaşı’yla ilgili ünlü konuşmasını yaptı: “Size kan, ter ve gözyaşından başka vaat edecek bir şeyim yok.”

Dünyaya kan, ter ve gözyaşından başka bir şey getirmeyen ‘Batı’nın bu durumunu, daha o günlerde bir başbakan, belki de halkın ve askerin moralini yüksek tutmak ve savaşa motive etmek amacıyla itiraf ediyordu. Ve dünya için planladıkları yıkımın haberini veriyordu.

1943: İkinci Dünya Savaşı’nda 250 bini aşkın Mihver Kuvvetleri askerinin, Tunus’ta İttifak Devletleri’ne teslim olmasıyla Kuzey Afrika Savaşı son buldu.

1973: Seçmen kütüklerinin yazılması için bütün yurtta sokağa çıkma yasağı konuldu.

1975: Başbakan Süleyman Demirel, Vural Önsel adlı bir kişinin saldırısına uğradı. Demirel'in burun kemiği kırıldı.

2012: Suriye'de iki aydan fazla tutsak edilen ve ardından serbest bırakılan gazeteciler Âdem Özköse ve Hamit Coşkun Türkiye’ye geri döndü.

2013: Yargıtay 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen İslami STK duruşmasında, aralarında Adana Umut Der eski başkanı ile Şura Der eski başkanının da bulunduğu 5 kişiye verilen 37 buçuk yıllık ceza onandı.

2014: Manisa’nın Soma ilçesinde, 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan bir facia meydana geldi. Olay, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçti.

Kömür madeninde elektrik panosundan kaynaklandığı düşünülen bir yangın çıktı. Yangının etkisiyle maden ocağı dumanla doldu.

Facianın gerçekleşmesinden sonra Türkiye’de üç günlük ulusal yas ilan edildi. Tüm yurtta ve dış temsilciliklerde bayraklar yarıya indirildi.

Dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız, 4 gün sonra yaptığı açıklamada, toplamda 301 kişinin hayatını kaybettiğini ve içeride kimse kalmaması sebebiyle kurtarma çalışmalarının sona erdiğini açıkladı.

Türkiye'yi yasa boğan maden faciasında vefat eden madenciler, ülkenin her yanına ateş düşürdü. binlerce vatandaşın katıldığı cenaze törenlerinde yürek yakan manzaralar yaşandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir