• DOLAR 34.256
  • EURO 37.654
  • ALTIN 2925.184
  • ...
3 milyondan fazla Kürt zorla göç ettirildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Emek Göç ve Yoksulluk Çalışma Grubu yaptığı basın açıklamasıyla Kürtlerin tarihten bu yana sürekli göç ettirilmeye zorlandığını belirtti. Açıklamada, Kürdistan coğrafyasında 3 milyondan fazla insanın zorla göç ettirildiğinin altı çizildi.
 
Basın açıklamasını okuyan Emek Göç ve Yoksulluk Çalışma Grubu Başkanı Vecih Aydoğan, tarihten bu yana Kürtlerin sürekli göç ettirilmeye zorlandığını, ayrıca 3 bin 500 yerleşim yerinin yakılıp yıkılması ve 3 milyondan fazla insanın zorla göç ettirilmesi gibi yakın tarihte önemli trajik Kürt göçleri olduğunu belirtti.
 
Aydoğan, Cumhuriyetin ilk yıllarında mecburi iskan yasalarıyla on binlerce Kürt ailenin batı illerine zorla sürgün edildiğini, 1988 yılında Halepçe katliamından sonra yüz binlerce Kürdün Türkiye ve İran`daki Kürt Bölgelerine mecburi olarak göç ettirildiğini, 1990`lı yıllardaki düşük yoğunluklu savaş döneminde uygulanan Kürt coğrafyasını insansızlaştırma politikaları sonucunda 3 bin 500 yerleşim yerinin yakılıp yıkıldığını ve 3 milyondan fazla insanın zorla göç ettirildiğini, yakın tarihin en önemli trajik Kürt göçleri olduğunu ifade etti.
 
Yapılan göçlerin ardından işsizlik ve yoksulluğun ortaya çıktığını dile getiren Aydoğan, "Zorla göç ettirilen her halk yeni yerleşim yerlerinde bir yandan işsizlik ve yoksulluğa mahkûm edilirken; öte yandan da kendine yabancılaşmaya, toplumsal yozlaşmaya, kültürel soykırıma ve asimilasyona uğramaktadır." şeklinde konuştu. (Ömer Yasin Ergin - İLKHA)
 
 
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir