• DOLAR 32.883
  • EURO 35.182
  • ALTIN 2450.326
  • ...
Hasan Doğan: Üniversite ve okullarda çölyaklılar için glütensiz ürünlerin bulundurulması gerekiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa Çölyak Derneği Başkanı Hasan Doğan, Hükümet yetkililerinin bu konuda çölyaklı olan kişilerin yaşamlarını rahat bir şekilde sürdürebilmesi için çölyaklılara yardımcı olması gerektiğini ifade etti.

Liseler ve okullarda glütensiz ürünlerin bulundurulması konusunda genelge yayınlandığını ifade eden Doğan, okulların ve kantinlerin glütensiz ürün bulundurmasına dikkat çekti.

"Çölyaklı olan insanlar ömür boyu glütensiz beslenmeli"

Çölyaklı olan insanların devamlı yanlarında ekmeklerini bulundurması gerektiğine dikkat çeken Doğan, "Türkiye genelinde özellikle kantinlerde ve AVM'lerde glütensiz ürünlerin Tarım Bakanlığı tarafından bulunması zorunlulaştırıldı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çölyaklı öğrenci varsa üniversite yemekhanelerinde glütensiz yemeklerin çıkartılması ve glütensiz beslenilmesi konusunda bir genelge yayınladı. Çölyaklı olan insanlar ömür boyu glütensiz beslendiği için maalesef her yerde karınlarını doyuramıyorlar. Yedikleri besinlerde yan bulaşma olmaması lazım ve bunun için ekmeğinin devamlı yanında olması lazım fakat glütensiz ürünler her yerde bulunmuyor. Yetkililerin çölyaklı olan kardeşlerimizin yaşamlarını rahat bir şekilde sürdürebilmesi için bizlere yardımcı olması gerekiyor. Üniversiteler ve AVM'lerde ekstradan glütensiz ürünlerin bulundurulması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Glütensiz ürünlere ulaşımın kolaylaştırılması gerekir"

SGK tarafından yapılan ödemelerin yetersiz olduğunu ve bu konuda yetkililerin bir adım atması gerektiğini ifade eden Doğan, "Çölyaklı olan kardeşlerimizin ödemeleri konusu da bizim için çok önemli. Bir kilo un 87 TL ile 200 TL arasında değişiyor bu da bizim için çok ciddi bir rakam, bundan dolayı Sosyal ve Çalışma Bakanlığı, SGK ve Tarım Bakanlığı'nda bu ürünlere ulaşımın kolaylaştırılması ve SGK ödemelerinin yükseltilmesi talebinde bulunduk. SGK ödemeleri şu an 347 TL bu da çok düşük bir rakam, bu konuda daha önce görüşmelerimiz oldu ve bizim isteğimiz bin 715 TL. Bin 715 TL çok cüzi bir rakam aslında ve bu da kabul edildi ama henüz yürürlüğe girmedi. Bunun da acilen yürürlüğe girmesi ve çölyaklıların sevindirilmesi lazım." diye konuştu.

"Okul kantinlerinde Glütensiz ürünlerin bulundurulması gerekiyor"

Okullarda Çölyaklı bir öğrenci olması durumunda kantininde mutlaka glütensiz ürün bulundurulması gerektiğini vurgulayan Doğan, "Liseler ve ilkokullarda Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı bir genelge yayınladı. Eğer bir okulda çölyaklı bir öğrenci varsa kantininde mutlaka glütensiz ürünler bulundurması lazım. Tabii ki şu anda bütün kantinlerde bu dikkati alınmıyor maalesef bunun da düzenli bir şekilde denetlenmesi lazım. Biz dernek olarak öğrencilerimizin olduğu okulların kantinlerini bazen denetliyoruz. Bizim elimizdeki verilerle lise, ilkokul veya ortaokul da okuyan öğrencilerimizin eğitim gördükleri okullara gidip kantine glütensiz ürün olup olmadığını soruyorum, eğer kantinde yoksa okulda çölyaklı öğrenci olduğunu söyleyip bulundurmaları için rica ediyorum. Tarım Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı bulundurulması üzerine bir genelge yayınladı." dedi. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir