• DOLAR 32.636
  • EURO 35.567
  • ALTIN 2445.428
  • ...
Libya, Adalet Divanı'ndaki soykırım davasına müdahil olmak istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

UAD, yaptığı açıklamada Libya'nın, Güney Afrika tarafından Divan Statüsü'nün 63. Bölümü uyarınca Siyonist rejime karşı açılan davaya müdahil olma talebinde bulunduğunu bildirdi.

Divan, Libya'nın işgal rejiminin saldırılarının Gazze halkına karşı soykırım eylemi niteliği taşıdığını belirttiğini de aktardı.

Mahkeme, Libya'nın talebiyle ilgili olarak işgal rejimi ve Güney Afrika'dan yanıt istediğini belirtti.

Bu ayın başlarında Libya basınında Yüksek Yargı Konseyi Güney Afrika'nın işgale karşı, Adalet Divanı'nda açtığı soykırım davasına katıldığını açıkladığı haberi yer almıştı.

Güney Afrika, Uluslararası Adalet Divanı'na (UAD) yeni bir acil talepte bulunarak, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ı hedef alan saldırılar nedeniyle soykırım davasında İşgal rejimine karşı ek acil önlemler almasını istedi.

Divan tarafından yapılan açıklamada Güney Afrika'nın, özellikle işgal rejimine Refah'a yönelik saldırısı ve bunun insani ve tıbbi yardım ile temel hizmetlerin ulaştırılması üzerindeki etkisi olmak üzere, sahadaki gelişmeler göz önüne alındığında daha önce alınan tedbirlerin artık yeterli olmadığını düşündüğü belirtildi.

Mahkeme, Güney Afrika'nın son gelişmelerin Filistinlilerin haklarını kalıcı ve telafi edilemez bir şekilde ihlal ettiğini düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Mahkemenin 17 yargıçtan oluşan heyetinin büyük bir çoğunluğu, Gazze'ye yönelik savaşın durdurulması emri dışında, Güney Afrika'nın taleplerinin çoğunu karşılayan acil tedbirlerin alınması yönünde oy kullandı.

HAMAS, Libya kararını memnuniyetle karşıladı

HAMAS ise Libya Başkanlık Konseyi'nin Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı soykırım ve siyonist varlığın Filistin halkı ve topraklarına yönelik ihlal ve uygulamalarına ilişkin davaya katılma kararını memnuniyetle karşıladı.

HAMAS yaptığı basın açıklamasında, bu kararı, "kardeş Libya halkının siyonist cinayet makinesinin en kötü katliamlarına maruz kalan Filistin halkına yönelik gerçek tutumlarının bir teyidi olarak” nitelendirdi.

Hareket, “başta Arap ve İslam ülkeleri olmak üzere tüm dünya ülkelerini, bu haydut varlığı uluslararası düzenlemelerden ve yasalardan izole etmek için çalışmaya, Gazze Şeridi'nde ve Filistin topraklarımızın her yerinde çocuklar, kadınlar ve yaşlılar da dahil olmak üzere sivillere karşı işlediği suçları durdurması için baskı yapmaya, hesap vermesini sağlayacak her türlü aracı desteklemeye ve terörist liderlerini savaş suçlusu olarak adalete teslim etmeye” çağırdı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir